Ispiši ovu stranicu
Utorak, 08 Ožujak 2011

Tportal: Neprijatelja nemamo, ali nismo svima ni dragi

Doris Pack, zastupnica CDU-a, njemačke konzervativne stranke, u Europskom parlamentu uzburkala je političke duhove u Hrvatskoj izjavom da naša zemlja ima neprijatelja u Europskom vijeću koji želi da u Europsku uniju uđemo zajedno sa Srbijom. Nije željela konkretizirati o kojoj se zemlji radi.

Dubravka Šuica, potpredsjednica saborskog Odbora za europske integracije, kaže da je ulazak u Europsku uniju zajedno sa Srbijom nemoguć, jer je prema njezinom mišljenju stvorenom nakon kontakata s brojim relevantnim europskim političarima Hrvatska 10 godina ispred Srbije.

S njom se slažu i Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije i Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom. O kojoj bi se to zemlji moglo raditi, ne žele spekulirati, kao ni o tome je li riječ možda o Velikoj Britaniji koja se spominjala u depešama koje je objavio Wikileaks. Podsjetimo, američki veleposlanik James Foley je u tim depešama napisao da mu je britanski veleposlanik u Zagrebu David Blunt rekao da 'neki ključni dužnosnici u Londonu smatraju da se Hrvatska praktično nije promijenila od razdoblja Franje Tuđmana, te da su skloni ocijeniti da hrvatska Vlada surađuje s ICTY-jem u lošoj vjeri'. Razgovaralo se o pitanju topničkih dnevnika, u studenome 2009. godine, koji do dana današnjeg nisu riješeni, a važni su u kontekstu zatvaranja Poglavlja 23. Blunt je naglasio i da se takva britanska stajališta teško mogu promijeniti, osim možda ako Amerikanci budu posebno uvjerljivi. U tom kontekstu se može promatrati i opsežna lobistička akcija u SAD-u koju je izvela hrvatska diplomacija prošlog mjeseca.Vesna Pusić kaže da ne zna da imamo ijednog neprijatelja, a Mimica objašnjava da se o kontekstu Europske unije ne može govoriti o prijateljima i neprijateljima, već da zemlja napreduje na temelju stvarnih mogućnosti u pristupnom procesu, dok Šuica konstatira da ne zna za neprijatelje, ali da to 'ne znači da su nam svi prijatelji'. 'Ne znam na koga je mislila, ali ako je mislila na Veliku Britaniju, ta zemlja se nikako ne može nazvati neprijateljem ili nekim tko bi namjerno priječio put Hrvatske u EU', rekao je Mimica. Pusić smatra da bi od hrvatskog članstva u Europskoj uniji prednost mogli imati svi naši susjedi, jer bi im naš put u EU trebao biti poticaj.

Šuica priznaje da smo pregovarali najduže od svih, ali smatra nemogućim ulazak u EU u nekom paketu jer smo odmakli predaleko. 'Sada je potrebno da svi političari koji imaju kontakte s europskima maksimalno lobiraju da se proces dovrši', rekla je Šuica. Neven Mimica je primijetio i nešto drugo u cijeloj priči. On smatra da ponovo unošenje u Hrvatsku neke priče o balkanskom paketu samo može štetiti našem putu u Europsku uniju i ojačati euroskeptike. 'Na takav način Pack i Europska pučka stranka rade više štete nego što pomažu Hrvatskoj na tom putu', misli Mimica. Možda je Pack cijelom ovom pričom, zaključuje on, željela pokazati koliko Njemačka i EPP čine za Hrvatsku na putu u EU, ali, eto, postoje neki koji to koče.

 

T portal/Hina

 

http://www.hdz-dubrovnik.com/index.php/item/362-tportal-neprijatelja-nemamo-ali-nismo-svima-ni-dragi