Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 23 Rujan 2010

ŠUICA: Kongres Vijeća Europe podupire suradnju jedinica lokalne samouprave

Državni tajnik ministarstva uprave Edmund Miletić, saborska zastupnica i potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Dubravka Šuica i član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i saborski zastupnik Miljenko Dorić sudjelovali su danas na otvaranju Međunarodne konferencije o suradnji jedinica lokalne samouprave koja se, u organizaciji Vijeća Europe, OESS, UNDP – Regionalni centar Bratislava i LGI-a (Local Government and Public Service Reform Initiative of the Open Society Institute), održava u Dubrovniku.

Tema dvodnevne konferencije je suradnja između jedinica lokalne samouprave koja je od strateške važnosti za reformu lokalne samouprave u smislu podizanja kvalitete javnih usluga i učinkovitosti uprave.

- Suradnja jedinica lokalne samouprave dobiva na važnosti u kontekstu trenutne gospodarske krize i potrebe za iznalaženjem inovativnih rješenja za poteškoće s kojima se suočavaju lokalne zajednice, kazala je Dubravka Šuica obraćajući se nazočnima u ime Kongresa lokalnih i regionalnih Vlasti vijeća Europe. - Sve veći broj jedinica lokalne samouprave udružuje snage i resurse u pružanju javnih usluga – npr. usluga javnog prijevoza, odvoza smeća i zbrinjavanja otpada, korištenja izvora energije, kazala je Šuica istaknuvši kako Kongres Vijeća Europe podržava povezivanje i suradnju gradova i općina na principu jednakopravnih partnera, te pridaje važnost prekograničnoj suradnji u smislu smanjenja ekonomskih nejednakosti na određenom području.

Uz predstavnike Vijeća Europe, OSCE-a i UNDP-a, na konferenciji sudjeluju ministri, državni tajnici, zamjenici ministara, visoki dužnosnici iz ministarstava odgovornih za lokalnu i regionalnu samoupravu, te predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovina, Kosova , Crne gore, Srbije, Slovačke, Makedonije, Armenije, Moldove, Rumunjske, Rusije, Turske i Ukrajine.

 

http://www.hdz-dubrovnik.com/index.php/item/286-suica-kongres-vijeca-europe-podupire-suradnju-jedinica-lokalne-samouprave