Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Svibanj 2015

Dalje.com: Vruće vanjskopolitičke teme u Strasbourgu

 
Na ovotjednom dnevnom redu zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu najviše se govorilo o vanjskopolitičkim temama - stanju u Mađarskoj, posljednjim događajima u Makedoniji, mogućem pridruživanju Turske, ali i politici Istočnog partnerstva.
 
Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi o napretku u Turskoj kao i o pripremi sastanka na vrhu Istočnog partnerstva koje će se održati u Rigi. Govoreći o Turskoj, Šuica je jasno izrazila njenu stratešku važnost za Europsku uniju, te je istaknula da je prošlo 10 godina od otvaranja pregovora s Turskom koja se nikako ne smije pretvoriti u strateškog neprijatelja jer je važna i zbog energetike.
 
"Zajedno smo otvorili pregovore 2004. godine, a Hrvatska je danas punopravna članica EU dok se Turska još  bori s kopenhagenskim kriterijima, nedovoljnom slobodom medija i govora, uplitanja izvršne vlasti u sudbenu vlast ali i neravnopravnosti spolova. Potrebno je produbiti dijalog između Europske unije i Turske, ali i Turska se mora približiti europskim vrijednostima", rekla je Šuica i naglasila potporu na vanjskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.
 
"A u pogledu ciparskog pitanja, pozivam izaslanika UN-a da ubrza aktivnosti oko približavanja dviju strana", istaknula je Šuica.
 
Summit u Rigi bi trebao polučiti jasne i snažne poruke te postati poticaj Gruziji, Moldaviji i posebice Ukrajini na europskom putu. Vjeruje se kako će Europska unija poslati pozitivan signal tim zemljama za buduće članstvo u Europskoj uniji jer otvaranje perspektive članstva bi predstavljalo značajan poticaj za daljnje demokratske reforme.
 
"Čini mi se da se nalazimo u sasvim novoj geopolitičkoj situaciji od zadnjeg Summita u Vilniusu 2013.godine. Nadam se da želimo uputiti jasan poziv šefovima država i vlada Europske unije na predan odnos EU u politici prema zemljama Istočnog partnerstva s obzirom da Istočno partnerstvo predstavlja djelotvoran poticaj u promicanju demokratskih promjena, procesa i provođenja reformi u zemljama istočne Europe. Unija mora nastaviti svoj put te tim zemljama moramo pružiti ne samo solidarnost nego i čvrstu podršku", zaključila je Šuica.
 
http://dalje.com/hr-svijet/europski-parlament-vruce-vanjskopoliticke-teme-u-strasbourgu/544643