Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Siječanj 2016

TIP.ba: Zahtjev ipak u januaru? Poziv Holandiji da adekvatno prihvati zahtjev bh. vlasti za članstvo u EU

 

Andrej_Plenkovic_1
 

Hrvatski eurozastupnici Andrej Plenković i Dubravka Šuica razgovarali su s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bert Koendersom oko planova Nizozemske vezanih za europski put BiH. Naime, na Odboru za vanjske poslove održana je rasprava o prioritetima Nizozemske kao predsjedavajuće Vijeća EU u prvoj polovici 2016., a jedna od tema je i zapadni Balkan.

Koenders je kazao kako su BiH vlasti u kontaktu s njim u vezi planiranog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU do kraja siječnja, o čemu postoji odluka Predsjedništva BiH. Rekao je da će Nizozemska, kao predsjedajuća, korektno primiti zahtjev za članstvo te ga proslijediti Vijeću koje će ocijeniti koliko je zahtjev BiH vjerodostojan u kontekstu politike novog pristupa EU prema BiH.

 

Prekretnica

 

Plenković je pitao Koendersa na koji način Nizozemska namjerava organizirati predstojeće podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU koje će označiti prekretnicu za europski put BiH. Nakon uspješne konferencije o BiH održane u EP-u u prosincu povodom 20. obljetnice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma o BiH, Plenković je snažno podržao namjeru BiH da učini sljedeći korak u institucionalnom približavanju EU nakon stupanja na snagu SSP-a. Dodao je kako je ovo pitanje posebno osjetljivo za Nizozemsku, podsjetivši pritom da je EP usvojio prošle godine Rezoluciju o 20-oj godišnjici genocida u Srebrenici.

 

Šuica je rekla kako je BiH izuzetno važna u kontekstu politike proširenja EU tijekom predsjedavanja Nizozemske. Založila se da nizozemski ministar Koenders adekvatno prihvati zahtjev BiH vlasti za članstvo u EU. Napredak BiH prema EU imat će kohezivni učinak na funkcioniranje zemlje i prevenirati mogući negativni utjecaj najavljenih referenduma u Republici Srpskoj.

Dug put

 

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, potvrdio je kako Vijeće ministara BiH radi najbrže što može da BiH preda zahtjev za članstvo u EU do kraja siječnja. Podsjetio je kako Predsjedništvo BiH ranije zauzelo stav da to bude do kraja siječnja te da njegov resor i Vijeće ministarstva rade da se to i realizira u tom roku ili što prije nakon toga. Govoreći o mehanizmu koordinacije u pregovorima BiH s EU, Crnadak je izrazio nadu kako će ovo važno pitanje uskoro biti završeno, budući da će taj mehanizam posebno biti neophodan nakon što BiH preda zahtjev za članstvo u EU.

 

Podsjetimo, institucije EU-a pred našu zemlju, slijedeći novi pristup, stavili su samo tri uvjeta koja moramo ispuniti prije podnošenje zahtjeva za članstvo – usvajanje efikasnog mehanizma koordinacije, usvajanje principa tradicionalne trgovine te vidljiv napredak u provođenju “papirnatih reformi”. Nažalost, ništa od toga do sada, bar službeno, nije okončano pa i ako podnesemo zahtjev za članstvo, on neće biti kredibilan jer ćemo tek nakon ispunjenja svih potrebnih uvjeta dobiti “zeleno svjetlo” za daljnje korake.

 

Ne zaboravimo kako će europski put za BiH biti jako dug, jer mi smo do sada bili zemlja obrnutih tranzicija u kojoj vrijede “obrnute vrijednosti” od onih na kojima se temelji EU. Jasno je kako se naše društvo iz temelja mora mijenjati, ne toliko zbog Unije, nego zbog nas samih i budućnosti ove zemlje.

 

Nizozemsko predsjedanje EU

 

Bert Koenders, ministar vanjskih poslova Nizozemske, rekao je kako će se Nizozemska, za vrijeme predsjedavanja EU, posvetiti ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti u EU, te boljoj komunikaciji građana i civilnog društva sa Bruxellesom. Za vrijeme nizozemskog predsjedavanja Unijom glavne teme kojima će se baviti Bruxelles, najvjerojatnije će biti jačanje uloge EU u svijetu, izbjeglička kriza u Europi, redefiniranje odnosa Velike Britanije i EU, pitanje klimatskih promjena i energetske politike, očuvanja zdravih javnih financija Eurozone. Ono što je za našu regiju najvažnije jeste kako će se tijekom nizozemskog predsjedavanja Unijom nastaviti pregovori sa zemljama zapadnog Balkana i Turske oko proširenje EU.

 

http://tip.ba/2016/01/15/zahtjev-ipak-u-januaru-poziv-holandiji-da-adekvatno-prihvati-zahtjev-bh-vlasti-za-clanstvo-u-eu/