Ispiši ovu stranicu
Utorak, 21 Ožujak 2017

glasgrada.hr: Dubravka Šuica: „Ravnopravnost žena i muškaraca je civilizacijsko pitanje!“

 

Na inicijativu zastupnice Dubravke Šuice, danas se u Europskom parlamentu održala konferencija na temu „Ravnopravnost žena i muškaraca na radnom mjestu i u politici“ kojoj su uz zastupnike i zaposlenike Europskog parlamenta prisustvovali i gosti iz Zagrebačke škole Ekonomije i menadžmenta. Zastupnica Šuica, potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPPW)i zamjenska članica Odbora za prava žena i jednakost spolova (FEMM) Europskog parlamenta, uzimajući u obzir da je jednakost između žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, smatra da postizanje ravnopravnosti treba bi biti visoko na našem dnevnom redu.

„Postizanje ravnopravnosti spolova izazov je i u najrazvijenijim demokracijama. Naime, sutra slavimo 60. obljetnicu Rimskih ugovora kojima je uvedeno načelo jednakih plaća za jednaki rad žena i muškaraca u današnjoj Europskoj uniji te iako je status žena u društvu značajno poboljšan, postoji još prostora za napredak. Obzirom da žene čine polovicu stanovništva, njihovim diskriminiranjem naše društvo ne koristi sve resurse i mogućnosti. Ali, ima i pozitivnih primjera kao što je lista HDZ/EPP za Europski parlament gdje je 80% žena te izbor Predsjednice Republike Hrvatske“, rekla je Dubravka Šuica.
O podatcima i implikacijama neravnopravnosti spolova, govorile su  zastupnica u Europskom parlamentu Romana Tomc, predstavnica Europske komisije Fatima Ribeiro (Unit for Gender Equality) i dvije hrvatske znanstvenice, Smiljana Leinert-Novosel i Helena Štimac Radin. Zastupnica Tomc govorila je o ekonomskim aspektima razlike u plaći između žena i muškaraca te naglasila kako „prosječna razlika u plaći između spolova u EU iznosi 16,3% te kako žene češće rade na pola radnog vremena, na slabije plaćenim radnim mjestima i ne preuzimaju rukovoditeljske uloge“.

O ravnopravnosti spolova u RH (1991. – 2017.) – između opredjeljenja i prakse govorila je Dr. Smiljana Leinert-Novosel profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZG). Naglasila je da unatoč većem postotku visoko obrazovanih žena na tržištu rada manje ih je zaposleno od svojih muških kolega. Istakla je da žene imaju ciklični tip karijere u smislu da nakon što postanu majke njihova karijera obično mora početi ispočetka.

Predstavnica Europske komisije Fatima Ribeiro govorila je o ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji s naglaskom na proces donošenja odluka. Naime, samo trećina znanstvenika i inženjera u Europi su žene. Također, 2013. godine žene su činile samo 17,8 % članova odbora u najvećim javnim trgovačkim društvima u EU-u i samo 4,8 % svih predsjednika tih odbora.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova u RH, mr.sc. Helena Štimac Radin naglasila je da je „Republika Hrvatska među tri zemlje Europske unije koja ima ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova“ te je iznijela podatak da 80% Hrvata ne zna o postojanju zakona o ravnopravnosti spolova te informirala okupljene o daljnjem zakonodavno-institucionalnom okviru za provedbu politike ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

Na kraju konferencije zastupnica Dubravka Šuica, zajedno sa svojim govornicima i uzvanicima, poručila je kako su ženska prava i ljudska prava te je potrebno ustrajati na unaprjeđivanju položaja žena u našem društvu.

 

http://glasgrada.hr/dubravka-suica-ravnopravnost-zena-i-muskaraca-je-civilizacijsko-pitanje/