Ispiši ovu stranicu
Petak, 07 Travanj 2017

bitno.net: Isusovac Tvrtko Barun nominiran za nagradu ‘Europski građanin’

 


Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin” kojoj je namjena priznavanje iznimnih postignuća u aktivnostima ili djelima građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale izniman angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica.

Voditeljica HDZ/EPP delegacije Dubravka Šuica uz potporu zastupnika u Europskome parlamentu Ivane Maletić, Ivice Zovka i Željanje Tolić, predložila je za nagradu „Europski građanin” hrvatskoga isusovca Tvrtka Baruna.

Svećenik Tvrtko Barun DI (32), voditelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i magistar duhovnosti. Osvrćući se na humanitarni karakter Isusovačke službe za izbjeglice, Barun ističe: „Naš rad utemeljen je na vrijednostima Evanđelja. Mislim da je biti otvoren drugima i drugačijima izazov za sve ljude bez obzira na vjeru. Kristov život i Kristove riječi mogu nama kršćanima samo pomoći da se lakše odlučimo za tu otvorenost, prihvaćanje stranca, prepoznavanje dobroga u drugome, dopuštanje da nas drugi obogati svojom različitošću, traženje i pronalaženje Božjeg lica u osobi koja je u potrebi. Na svakom kršćaninu je odluka u kojoj mjeri i na koji način želi odgovoriti na taj poziv.”

Barun također ističe kako izbjeglicama treba pomagati jer je to borba za pravdu, a vjera u Isusa Krista je vjera koja zahtijeva pravdu. Njegov rad i zalaganje uči druge kako je ljubav prema potrebitima i marginaliziranima ključna za mir i napredovanje društva. On smatra kako je biti otvoren drugima izazov za sve ljude, ali prihvaćanje stranca i prepoznavanje dobroga u drugome može predstavljati samo veliku milost, stoji u obrazloženju uz nominaciju.

Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga sa trideset petogodišnjim iskustvom čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba koja od 1993. djeluje u zagrebačkom uredu u Hrvatskoj. Služba djeluje u 50 zemalja svijeta te tako služi gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Komentirajući odluku o nominiranju Tvrtka Baruna za nagradu „Europski građanin” zastupnica Šuica izjavila je: „Solidarnost i poštivanje ljudskog dostojanstva, te poštivanje zakona, temelji su na kojima je suvremena Europa izgrađena i kojima treba težiti. Migracije su tema koju treba odgovorno i solidarno rješavati na europskoj razini. Ova kandidatura je mali poticaj i znak podrške i nama u Hrvatskoj.”
Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin” kojoj je namjena priznavanje iznimnih postignuća u aktivnostima ili djelima građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale izniman angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Ovdje se također ubrajaju aktivnosti ili djela građana koji su uključeni u dugoročnu prekograničnu ili transnacionalnu kulturnu suradnju koja doprinosi jačanju europskog duha isto kao i svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Samo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate pri čemu svaki od njih može predložiti jednog kandidata godišnje. Budući da je nagrada simboličkog karaktera i dodjeljuje se u obliku medalje časti, broj nagrada koje se dodjeljuju svake godine ograničen je. Odbor za nagradu s predloženog popisa izabire do 50 potencijalnih dobitnika nagrade, uzimajući u obzir geografsku raspoređenost i ravnotežu spolova.

https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/isusovac-tvrtko-barun-nominiran-za-nagradu-europski-gradanin/