Ispiši ovu stranicu
Utorak, 05 Prosinac 2017

hrsvijet.hr: U Bruxellesu održana konferencija i izložba Europska BiH – kulturna različitost i pomirenje

 

U organizaciji hrvatskih zastupnica u Europskom parlamentu, Željane Zovko i Dubravke Šuice i stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu, zastupnika Cristiana Dan Prede, i u suradnji s Misijom BiH pri EU, na čelu s Nj.E. Lidijom Topić u utorak je u Europskom parlamentu održala konferenciju i izložba posvećena bh kulturnoj različitosti kao potpora kandidaturi Bosne i Hercegovine za EU.

Na konferenciji pod nazivom «Europska Bosna i Hercegovina: Kulturna različitost i pomirenje» održana su dva panela, prvi panel o europskoj Bosni i Hercegovini, a drugi o izazovima Bosne i Hercegovine na njezinom europskom putu.

Na izložbi koju je otvorio predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, prisutnima su se obratili Joseph Daul, predsjednik europskih pučana, kardinal Vinko Puljić, muftija dr. Husein ef. Kavazović i Oriol Freixa Matalonga, ispred UNECO-a.

„Ako sam i na što ponosna u svojoj diplomatskoj karijeri to je činjenica da su mostovi, Stari most u Mostaru i Višegradski most, koji se nalaze na Listi svjetske baštine UNESCO-a te tri vjerska objekta u BiH, obnovljena pod UNESCO-vim pokroviteljstvom, postali svjetski simboli pomirenja i međureligijskog dijaloga. Ova konferencija i izložba nastavak je borbe da BiH jednog dana bude mjesto koje ovi simboli predstavljaju. Zemlja tolerancije, suživota i međureligijskog dijaloga čiji su temelji duboko zacementirani u europskim vrijednostima. Bit će to “posljednji most” kojeg će BiH proći uz pomoć nas hrvatskih zastupnika, najvećih zagovornika njezine europske budućnosti!“ izjavila je zastupnica Zovko, koja na žalost, radi sudjelovanja na promatračkoj misiji EU-a za izbore u Nepalu na čijem je čelu, a koji se održavaju sutra, nije mogla biti prisutna na današnjoj konferenciji i izložbi.

 

http://www.hrsvijet.net/index.php/kultura/87-kulturna-batina/48676-u-bruxellesu-odrzana-konferencija-i-izlozba-europska-bih-kulturna-razlicitost-i-pomirenje