Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Siječanj 2018

hr.n1info.com: Platana iz Trstenog u konkurenciji za Europsko stablo godine

Platana iz Trstenog u konkurenciji za Europsko stablo godine

    Velika platana u Trstenom nominirana je za nagradu "Europsko stablo godine" koja za cilj ima istaknuti značaj prirodne i kulturne baštine koja zaslužuje posebnu skrb i zaštitu, kao i promovirati biološke raznolikosti i prirodna bogatstva diljem Europske unije, priopćio je ured Dubravke Šuice u petak.

    Nominaciju jednog od simbola dubrovačkog kraja inicirala je europarlamentarka Dubravka Šuica, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

    Nagrada „Europsko stablo godine“ ne fokusira se samo na veličinu, ljepotu i starost stabla, već i na njegovu povezanost s lokalnom zajednicom, a zastupnica Šuica (HDZ/EPP) poziva građane da glasaju za platanu u Trstenom.

    „Drago mi je što sam u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije inicirala nominaciju velike platane u Trstenom za nagradu Europskog stabla godine. Velika platana u Trstenom, čija se starost procjenjuje na preko 450 godina, širine 5 i visine preko 40 metara, impozantno je stablo koje je neraskidivo vezano uz povijest Trstenog, dubrovačkog područja i njegovog stanovništva i predstavlja prepoznatljivi simbol tog kraja te ovim putem pozivam svih da glasaju za našu platanu u Trstenom za Europsko stablo godine!"

    Za platanu u Trstenom moći će se glasovati SMS porukama od 1. do 28. veljače, a više informacija o tome kako podržati platanu u Trstenom bit će poznato krajem siječnja, stoji u priopćenju ureda zastupnice.

    Proglašenje pobjednika za 2018. godinu održat će se u Bruxellesu na Svjetski dan šuma, 21. ožujka.

    Priključivanjem RH predmetnom natjecanju podiže se svijest lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i sveukupne bioraznolikosti te važnosti istih za život čovjeka na državnom nivou, a prema Europi se prezentiraju sve prirodne ljepote i vrijednosti kojima obiluje Hrvatska. Također, važno je naglasiti da je priroda pokretač razvoja te da se na njoj temelji razvoj turizma, gospodarstva, ekonomije i slično, napominje se u priopćenju.

     

    http://hr.n1info.com/a274975/Lifestyle/Lifestyle/Platana-iz-Trstenog-u-konkurenciji-za-Europsko-stablo-godine.html