Ispiši ovu stranicu
Petak, 23 Veljača 2018

dalmacijaplus.hr: Andro Krstulović Opara govorio na konferenciji o raku: “Još sam brucoš u ovim iskustvima, tek sam uletio u ovu borbu”

U splitskom Hotelu Park održana je konferencija pod nazivom “Fight & Win: Kako se oduprijeti raku”.

Cilj  konferencije je podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbi protiv raka te poticanje razmjene iskustva u svrhu informiranja i edukacije. Konferenciji je prisustvovao i splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara koji je komentirao svoje zdravstveno stanje.

– Ja sam brucoš u ovim iskustvima, tek sam uletio u ovu borbu, izjavio je Opara.

Došao je kaže čuti kako pobijediti rak, odnosno pripremiti se za borbu koja će dugo trajati. Naveo je splitski gradonačelnik podatak kako godišnje 26 tisuća ljudi oboli od karcinoma u Hrvatskoj. Kazao je kako je medicina došla do razine da rak polako postaje kronična bolest, a društvo treba učiniti sve da oboljele osobe od karcinoma ne budu stigmatizirani već dio društva.

PLUS:  Krstulović Opara o Adventu: Đardin je pun pogodak, dogodine ćemo oživiti još zaboravljenih prostora

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i  Županijske lige protiv raka, Eduard Vrdoljak, naglasio je što se konkretno može napraviti povodom borbe protiv raka. Nužno je ističe ulaganje u hrvatsku radio terapiju i kupiti dvostruko više linearni akceleratora nego što ih imamo. Istaknuo je i kako Hrvatska izdvaja trostruko manje za liječenje nego Europa.

Na konferenciji je sudjelovao i bivši slovenski premijer Alojz Peterle koji je iznio svoje iskustvo borbe protiv raka. Nema pobjede bez borbe, poručio je. Rak je više od problema pojedinaca i liječnika, rak je bolest društva, zaključio je Peterle.

Organizatorica tribine je Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je kazala da je Hrvatska na drugom mjestu po smrtnosti od raka u Europi.

 

https://dalmacijaplus.hr/andro-krstulovic-opara-govorio-na-konferenciji-o-raku-jos-sam-brucos-u-ovim-iskustvima-tek-sam-uletio-u-ovu-borbu/