Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 28 Veljača 2018

laudato.hr: Glasujte za ''Europsko stablo godine''

 

Velika platana u Trstenom, mjestu nedaleko od Dubrovnika, nominirana je za nagradu ''Europsko stablo godine'' koja za cilj ima istaknuti značaj prirodne i kulturne baštine koja zaslužuje posebnu skrb i zaštitu, kao i promovirati biološke raznolikosti i prirodna bogatstva diljem Europske unije.

Natjecanjem za Europsko stablo godine traži se stablo s najzanimljivijom pričom. Glasovanje traje do kraja veljače, a svoj glas možete dati OVDJE. Inače, glasovi zadnjeg tjedna (od 22. do 28. veljače) su tajni, što znači da broj glasova preliminiranog glasovanja neće biti dostupan na internetskoj stranici. Rezultati će biti objavljeni na Nagradnoj ceremoniji na Svjetski dan šuma u Bruxellesu, 21. ožujka, gdje će biti nagrađeni pobjednici.

Gorostasna platana, simbol Trstenog, zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture. Osim toga, zbog svoje ljepote, raskoši, starosti i obujma turistička je atrakcija. Početkom 15. stoljeća, kapetan Florio Jakoba Antunov je donio sadnicu iz Konstantinopola te posadio je uz izvor vode. Stablo je preživjelo sve protivnike, turske haračlije, Napoleonove vojnike i ruske bojovnike zahvaljujući klimi i izvoru žive vode, te skrbi stanovništva koje je oporučno ostavljalo skrb za platanu.

Velika platana u Trstenom, čija se starost procjenjuje na preko 450 godina, širine 5 i visine preko 40 metara, impozantno je stablo koje je neraskidivo vezano uz povijest Trstenog, dubrovačkog područja i njegovog stanovništva i predstavlja prepoznatljivi simbol tog.

Priključivanjem RH predmetnom natjecanju podiže se svijest lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i sveukupne bioraznolikosti te važnosti istih za život čovjeka na državnom nivou, a prema Europi se prezentiraju sve prirodne ljepote i vrijednosti kojima obiluje Hrvatska. Također, važno je naglasiti da je priroda pokretač razvoja te da se na njoj temelji razvoj turizma, gospodarstva, ekonomije i slično, napominje se u priopćenju.

Nominaciju jednog od simbola dubrovačkog kraja inicirala je europarlamentarka Dubravka Šuica, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Nagrada ''Europsko stablo godine'' ne fokusira se samo na veličinu, ljepotu i starost stabla, već i na njegovu povezanost s lokalnom zajednicom.

 

http://www.laudato.hr/Novosti/Hrvatska/Glasujte-za-Europsko-stablo-godine.aspx