Ispiši ovu stranicu
Subota, 24 Veljača 2018

znet.hr: Hrvatska je na vrhu smrtnosti od raka

Bez obzira na dobru dijagnostiku, lijekove i suvremene metode liječenja, Hrvatska je i dalje na samom europskom vrhu kada je u pitanju smrtnost od raka.

Kako to promijeniti i oduprijeti se raku, razgovarali su vodeći onkolozi koje je okupila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

U Hrvatskoj na godinu od raka oboli oko 22 tisuće ljudi, a umre ih oko 14.000. Zbog takvih poražavajućih brojki, Hrvatska je na samom europskom dnu kada je riječ o borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Onkolozi poručuju da se samo zajedničkom borbom možemo suprotstaviti crnim statistikama.

“Uvjeren da možemo pobijediti pomoću rane detekcije, znanja, ljubavi, novca, linearnih akceleratora i novih lijekova”, rekao je Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva.

Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim petogodišnjim preživljavanjem.

“Zbog toga ćemo od naše Vlade i našeg Ministarstva zdravstva, ali i od Europske unije, tražiti sredstva”, rekla je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

Dodaje kako Hrvatska za liječenje po bolesniku izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa. Zbog toga se hitno mora donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka na koji se čeka već 10 godina, piše Dnevnik.

 

http://www.znet.hr/2018/02/hrvatska-je-na-vrhu-smrtnosti-od-raka/