Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Ožujak 2018

nacional.hr: ŠUICA: “Crno brdo” je trebalo riješiti još 2013., ali kaznu još uvijek možemo izbjeći

 

Europarlamentarka Dubravka Šuica izjavila je da je problem odlagališta otpada “Crno brdo” trebalo riješiti još 2013. Šuica smatra da Hrvatska još uvijek može izbjeći kaznu, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Europska komisija u četvrtak je odlučila tužiti Hrvatsku zbog opasnog i ilegalnog odlagališta industrijskog otpada u Biljanima Donjim kod Benkovca. Nastojanja Republike Hrvatske da sanira taj problem ocijenjena su nedovoljnim.

Šuica, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP-a, još su 2013., temeljeno na obećanju lokalnom stanovništvu u kampanji za EP, reagirali prema tadašnjoj vladi premijera Milanovića, tražeći saniranje odlagališta otpada “Crno brdo”.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ministra Tomislava Ćorića potvrđeno je da su se razmatrale ponude hrvatskih poduzeća koja bi otpad preuzele i sigurno ga odložile ili ponovno iskoristile, a samo posljednjih mjeseci Hrvatske ceste su ugradile oko tisuću tona kamenog agregata u obnovu cesta. Kako se navodi u rpiopćenju, po ocjeni Europske komisije to nije bilo dovoljno da se izbjegne tužba.

„Postoji realna opasnost da daljnje trunjenje troske i ubuduće otežava život građanima koji žive u krugu od čak 10 kilometara od ‘Crnog brda’. Nije svejedno kakav zrak naši građani udišu, kakvu vodu piju i u kakvom okolišu žive. Čisti zrak i pitka voda temeljna su ljudska prava“, poručila je Šuica. Naglaslila je da još nije kasno ozbiljno prionuti rješavanju ovog problema i tako izbjeći veće novčane ili druge kazne.

 

http://www.nacional.hr/suica-crno-brdo-je-trebalo-rijesiti-jos-2013-ali-kaznu-jos-uvijek-mozemo-izbjeci/