Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Ožujak 2018

vijesti.hrt.hr: Dobacivanje sa 156 tisuća tona otpada u Biljanima Donjima

 

Mještani Biljana Donjih pozdravili su vijest o tužbi koju je Europska komisija podnijela protiv Hrvatske zbog odlagališta opasnog otpada u njihovu susjedstvu. U tužbi se navodi da Hrvatska nije poduzela mjere kojima bi zaštitila stanovnike. Riječ je o 156 tisuća tona otpada, odnosno sitnih metalnih čestica iz nekadašnje tvornice ferolegura u Šibeniku.

Crno brdo toliko je visoko da se na njega teško i uspeti. Radi se o materijalu koji ima 30 puta više policikličkih ugljikohidrata nego što je dozvoljeno u prirodi. Još kada se zna da je razasut u neposrednoj blizini kuća u kojima živi 50-etak mještana - nesumnjivo je jedan od najvećih ekoloških problema u Zadarskoj županiji. Biljane Donje nemaju vodovod. Otrovne čestice s krovova završavaju izravno u obiteljskim gusternama. Već 8 godina strahuju od Crnog brda. 

Crno brdo nije u ingerenciji županije, no u dogovoru s mjerodavnim ministarstvom sagledavaju se mogućnosti i načini sanacije. Tko je dovoz opasnog otpada odobrio i financirao, pitanja su na koja u ovom trenutku nema odgovora. "Sigurno je da crno Brdo iz Ravnih Kotara mora otići. Kako utvrdit ćemo to do kraja mjeseca kad očekujemo konkretne mjere", poručuje zadarski župan Božidar Longin. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike istaknulo je da nije zaprimilo tužbu Europske komisije zbog odlagališta u Biljanama Donjim i da se prema njihovim saznanjima radi o najavi tužbe. Ministar Tomislav Ćorić samo je kratko kazao kako se na tom problemu radi. 

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP-a Dubravka Šuica izjavila je da je problem odlagališta otpada "Crno brdo" trebalo riješiti još 2013., ali smatra da Hrvatska još uvijek može izbjeći kaznu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a. Šuica tvrdi kako je još tada od vlade Zorana Milanovića tražila saniranje tog odlagališta. "Bez obzira što je Komisija započela postupak prema Sudu EU-a, prema mojim saznanjima, aktualno Ministarstvo okoliša radi na otklanjanju ovog problema, te je u tijeku intenzivna potraga za rješenjem za sveobuhvatno otklanjanje problema 'Crnog brda' kako bi se omogućio normalan život građanima s tog područja. Iako nije jednostavno jer se radi o velikim količinama otpada, vjerujem da će se doći do rješenja i izbjeći sankcije", izjavila je Šuica.

 

http://vijesti.hrt.hr/433848/dobacivanje-sa-156-tisuca-tona-otpada-u-biljanima-donjima