Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018

direktno.hr: OTVORENO Šuica potvrdila stav HDZ-a oko Konvencije, najavila razgovore s HBK i oštro odbrusila Ostojiću


Također se pričalo o tome je li na konvenciji SDP-a privremeno ugušena pobuna disidenata, zašto je zagrebački župan Stjepan Kožić dao ostavku na stranačke dužnosti u HSS-u, hoće li prijepori zbog Istanbulske konvencije eskalirati u HDZ-u?

Gostovali su  Rajko Ostojić - potpredsjednik SDP-a, Nikola Grmoja - saborski zastupnik Mosta, Dubravka Šuica - zastupnica u Europskom parlamentu , Darko Koren - župan Koprivničko-križevački, Ivica Relković - politički analitičar.

Voditelj je na samom početku emisije rekao kako su Miro Kovač, Krešo Beljak i Stjepan Kožić odbili doći u emisiju.

Glavna tema očekivano je bio stav HDZ-a oko ratifikacije Istanbulske konvencije.

HDZ nastavlja razgovore oko ratifikacije

Dubravka Šuica rekla je kako je na sjednici Predsjedništva HDZ-a bilo žustre rasprave te da nije bilo zabranjenih tema. Potvrdila je kako se na kraju ide u ratifikaciju Istanbulske konvencije uz jedno obrazloženje: "Nastavit ćemo razgovor i s Biskupskom konferencijom i s drugima. Konvencija štiti žene od nasilja."

"Nadam se da će se nastaviti razgovori o ovoj temi. Davor Ivo Stier je obrazložio svoje stavove, on na to ima pravo. Mi ćemo dopustiti velik stupanj demokratičnosti, ali vjerujem da će velika većina zastupnika HDZ-a glasati za ratifikaciju", rekla je Dubravka Šuica te je dodala kako se osobno zalaže za ratifikaciju te da u Hrvatskoj postoji znatno bitnijih tema. Spomenula je kako su i neke lijeve i desne udruge poput Vigilarea i "U ime obitelji" željele profitirati na ovoj temi.

Šuica je najavila i nastavak razgovora s Biskupskom konferencijom o pojmu roda: "Puno je veći problem implementacija Konvencije nego samo ratifikacija. Potrebno je izgraditi i niz skloništa i sigurnih kuća, zbog toga ni SDP-ova vlada nije htjela ratificirati konvenciju".

"Kad HDZ-ovci prevode s engleskog, uvijek nam se obije od glavu, kao što je bila i arbitraža sa Slovenijom. SDP-e će ratifikaciju podržati bez ikakvih ograda. Može biti javno i tajno glasanje, mi ćemo isto glasati", rekao je Rajko Ostojić o potpori SDP-a ratifikaciji.

Postoje li lomovi u Mostu?

Grmoja je rekao kako u Mostu nema nikakvih lomova oko ove teme te da će svatko glasati po svojoj savjesti, također je rekao i kako nastupa sa suverenističkog koncepta djelovanja: "Mene više brine što će neko tijelo sastavljeno od civilnih udruga nadzirati Hrvatsku".

"Ja sam skloniji jednom suverenističkom pristupu kao i što je napravila Velika Britanija. Most nije demokršćanska stranka, ali ja sigurno neću pomoći Andreju Plenkoviću u ratifikaciji konvencije", nastavio je Grmoja i rekao kako je Most politička platforma kojoj je najbitnija bolja Hrvatska.

Na pitanje voditelja Relkoviću o lomovima u HDZ-u, Šuica je odgovorila kako nema lomova u HDZ-u, dok je Relković rekao kako svaka stranka ima pravo raspraviti svaku temu, ali da je bitno vidjeti kako će zastupnici i birači reagirati.

"Unutar stranaka postoje aktivi koji ih formiraju, to su statuti, akti i pravilnici koji sami sebi smanjuju demokraciju. Stranka se definira programski", objasnio je svoju definiciju demokratičnosti Relković te je nastavio kako mi u Hrvatskoj imamo problem što kod nas stranke glume pretjeranu demokratičnost.

Relković je također dodao kako njega ne zanima je li neka stranka više ustrojena piramidalno ili plemenski, ali mu je bitno kako su se ustrojili.

"Naizgled demokratski okvir ne mora biti nužno demokratičan. Ja sam za princip jedan član - jedan glas, ali postoje situacije u kojima to i nije dobro", pojasnio je Relković svoj stav te pojasnio na slučaju Hrvatskog nogometnog saveza što znači demokratski deficit.

Je li Bernardić postao nesmjenjiv?

"SDP je bio začetnik demokratskih ideja, prvi smo uveli način glasanja jedan čovjek - jedan glas", rekao je Ostojić te dodao kako ih HDZ kopira. Također je i dodao kako je SDP prvi predlagao ideje kako ljudi koji su pod optužnicama ne mogu obnašati nikakvu funkciju.

Ostojić je također rekao kako se kolege nekad u strankama ponašaju kao da su na autoputu: "Statut SDP-a je usvojen sa skoro sto posto glasova. Radi se o više od tisuću ljudi. Moj poziv SDP-ovcima je da je stranka rekla svoje te da pokušamo zajednički 'veslati' u jednom pravcu", slikovito je objasnio Ostojić stanje u stranci.

"Vi bi voljeli da ste na našoj poziciji, ali niste. Vi ste sljedbenik Partije, ne trebate sada optuživati HDZ jer je HDZ stranka koja je stvorila neovisnu i demokratsku državu", oštro je odgovorio Šuica Ostojiću te je rekla kako stranke moraju funkcionirati po demokratskim principima.

Župan Koren je rekao da mu je privilegija biti van stranačkog života kad čuje kako kolege govore.

"Ja sam prije godinu dana izašao iz HSS-a ne slažući se s politikom Krešimira Beljaka. Iako sam izašao, HSS je dio mog života. Ne znam koliko sad stranka ima članova, ali znam da ih po novim evidencijama oko 8.000 članova", rekao je Koren i dodao kako je on Kožiću govorio prije godinu dana što on sada govori.

Koren se negativno osvrnuo na Krešimira Beljaka: "Beljak je štetniji za seljačku stranku od Puniše Račića. Račić je ubio vođu stranke, a Račić je ubio stranku. Nije normalno da se stalno izbacuju župani, bivši predsjednici, tajnici i jedna europarlamentarka".

 

https://direktno.hr/direkt/otvoreno-suica-potvrdila-stav-hdz-oko-konvencije-najavila-razgovore-s-hbk-i-ostro-odbrusila-ostojicu-115966/