Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Ožujak 2018

vijesti.hrt.hr: Europski parlament: Tvrtke će plaćati porez gdje ostvaruju svoju dobit

 

Europski parlament je danas usvojio tekst zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit. Tvrtke će plaćati porez gdje ostvaruju svoju dobit, stoji u predloženim jedinstvenim poreznim propisima koji će koristiti online aktivnosti digitalnih tvrtki za izračunavanje poreznih obveza, priopćio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ove dvije mjere žele ukloniti nedostatke kao što su drastično smanjenje poreza ili izbjegavanje plaćanja poreza tamo gdje digitalne ili globalne tvrtke ostvaruju svoju dobit, navodi se u priopćenju.

Objašnjava se i kako Parlament želi da Europska komisija usvoji mjerila (poput broja korisnika ili količine prikupljenog digitalnog sadržaja) kako bi se dobila jasna slika o tome gdje tvrtka generira svoju dobit. Osobni podaci vrlo su vrijedna imovina koju imaju tvrtke poput Facebooka, Amazona i Googlea u izgradnji svog bogatstva, ali se trenutno ne uzima u obzir prilikom izračuna njihovih poreznih obveza.

"One-stop shop" za porez

Tvrtke bi računale svoje porezne obveze zbrajanjem dobiti i gubitaka svojih podružnica u svim državama članicama EU-a. Tako dobiveni porez dijelio bi se između država članica ovisno o tome gdje su dobici ostvareni. Cilj je spriječiti trenutnu praksu  premještanja dobiti u jurisdikcije s nižim porezima.

Kada prijedlozi stupe na snagu, jedan skup poreznih pravila primjenjivat će se u svim državama članicama. Tvrtke se više ne bi trebale nositi s 28 različitih nacionalnih pravila, i bile bi odgovorne samo jednoj, jedinstvenoj poreznoj upravi ("one-stop shop").

"Ovdje se radi isključivo o osnovici poreza na dobit, a ne o poreznim stopama. Bolja usklađenost nacionalnih poreznih sustava dovest će do znatnog smanjenja troškova za poduzeća koja posluju prekogranično unutar Unije od čega će direktnu korist imati hrvatski poduzetnici", rekla je Dubravka Šuica.

Utvrđivanje zajedničke osnovice poreza na dobit i zajednička konsolidirana osnovica poreza na dobit dva su važna koraka u sprječavanju utaje poreza, poručila je Ivana Maletić.

 

http://vijesti.hrt.hr/434633/europski-parlament-tvrtke-ce-placati-porez-gdje-ostvaruju-svoju-dobit