Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Travanj 2018

dutv.hr: Šuica u službenoj posjeti Međunarodnoj pomorskoj organizaciji u Londonu

Voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu i zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Dubravka Šuica u službenom je posjetu Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (International Maritime Organization - IMO). Uz zastupnicu Šuicu, izaslanstvo Europskog parlamenta čine Jytte Guteland (S&D), Jose Inacio Faria (EPP) i Bas Eickhout (Greens/EFA).

 

Izaslanstvo Europskog parlamenta u Londonu sudjeluje na 72. sjednici Odbora za zaštitu morskog okoliša (Marine Environment Protection Committee) gdje su se susreli s glavnim tajnikom IMO-aKitackom Limom (Južna Koreja) te predsjednikom Odbora za zaštitu morskog okoliša (MEPC), a potom i s predstavnicima brodarske industrije i raznih nevladinih organizacija. Članovi izaslanstva također su se susreli i s predstavnicima pomorskih organizacija iz Brazila, Irana, Južnoafričke Republike, Kine i Saudijske Arabije. Također, očekuje se još važan sastanak sa predstavnicima država zastave (flag states) - Bahami, Japan, Liberija, Panama i Singapur.

 

Na zasjedanju dominiraju teme vezane uz razvoj strategije za smanjenje emisije stakleničkih plinova iz brodova, implementaciju globalnog sustava prikupljanja podataka, reviziju energetske učinkovitosti te razvoj mjera za smanjenje rizika korištenja i prijevoza teškog loživog ulja kao goriva u brodovima u Arktičkim vodama.

 

„Ono što me posebno motivira je zaštita našeg planeta, ali prije svega Mediterana i našega Jadrana. Također, posebno me interesira industrija brodova na kružnim putovanjima i njihov utjecaj na prirodnu ali i kulturnu baštinu poput Dubrovnika. Ono što očekujem do kraja ovog zasjedanja jest dogovor oko što manje emisije stakleničkih plinova kao i približavanje ispunjavanju ciljeva dogovorenih Pariškim sporazumom. Važno je napomenuti da su zemlje Europske unije jedinstvene oko ciljeva i većina zemalja južnog Pacifika, međutim postoji problem sa zemljama poput Brazila, Argentine i nekih drugih zemalja", izjavila je zastupnica Dubravka Šuica.

 

Međunarodna pomorska organizacija je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda osnovana 1948. godine čija je temeljna svrha međuvladina suradnja i razmjena informacija u pomorskim pitanjima, briga o sigurnosti na moru te izrada i pomaganje u kreiranju normi koje se odnose na sigurnost te uklanjanje diskriminacije i nepotrebnih ograničenja na moru koje uvode pojedine vlade. Saziva i priprema razne konvencije i međunarodne konferencije te pomaže u postizanju sporazuma u pitanjima mora. Najvažnije odluke donose se u obliku međunarodnih konvencija koje države članice ratificiraju i čije odredbe ugrađuju u svoj zakonodavni sustav osiguravajući im primjenu i nadzor provođenja.

 

Podsjetimo, zastupnica Dubravka Šuica sudjelovala je na 68. i 69. zasjedanju Odbora za zaštitu morskog okoliša (Marine Environment Protection Committee) u Londonu 2015. te 2016. godine.

 

http://dutv.hr/index.php/vijesti/item/6844-suica-u-sluzbenoj-posjeti-medunarodnoj-pomorskoj-organizaciji-u-londonu