Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Travanj 2018

dubrovacki.slobodnadalmacija.hr: EU U MOM KRAJU: EUROPSKI FONDOVI I PELJEŠKI MOST

URED EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ ORGANIZIRA REGIONALNI FORUM

 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira regionalni forum za raspravu naslova „EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most“ koji će se održati u petak, 20. travnja 2018., s početkom u 10 sati, u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku.

U forumu za raspravu sudjelovat će zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok će tematsko izlaganje održati državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić. Povod ove rasprave je, među ostalim, dugo očekivani početak izgradnje Pelješkog mosta u okviru projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, dosad najvećeg sufinanciranog projekta u hrvatskoj povijesti - u iznosu od čak 357 milijuna eura.

Sudionici će nastojati dati odgovore na mnoga pitanja, uključujući kako će se taj novi projekt odraziti na stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije te koja će biti dinamika radova na izgradnji; kakav će utjecaj imati i na susjednu Bosnu i Hercegovinu, potom koliko su u cijelosti za Hrvatsku važni fondovi Europske unije te koja su prioritetna područja za investiranje u Hrvatskoj.

Bit će riječi i o izazovima Hrvatske pri povlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, te koja je uloga Europskog parlamenta u nadzoru financiranja europskim novcem u državama članicama. Budući da je sadašnja financijska perspektiva Europske unije na snazi do 2020. godine, govorit će se i o planovima povlačenja europskog novca do isteka tog razdoblja.

Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić održat će nakon rasprave kratko izlaganje o utjecaju infrastrukturnih projekata na hrvatski turizam, a potom slijede pitanja publike.


Najveći projekt ikad sufinanciran sredstvima EU

Odluka Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ potpisana je u Bruxellesu 7. lipnja 2017. godine. Odluku su svečano potpisale ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i povjerenica Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Corina Cretu.


Projekt  „Cestovna povezanost s južnom Dalamacijom“, u sklopu kojega će se izgraditi Pelješki most, stonska obilaznica i pristupne ceste, najveći je projekt ikada sufinanciran sredstvima EU u Republici Hrvatskoj. Njegova ukupna vrijednost iznosi 526 milijuna eura.

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/clanak/id/541661/br-eu-u-mom-kraju-europski-fondovi-i-peljeski-most