Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Travanj 2018

direktno.hr: Šuica i Maletić na forumu u Dubrovniku o gradnji Pelješkog mosta

Regionalni forum za raspravu pod naslovom "EU u mom kraju: europski fondovi i Pelješki most“ održan je u petak u Dubrovniku u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta u okviru 357 milijuna eura vrijednog projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je tom prilikom kako bi Republika Hrvatska teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta bez pomoći EU.

"Odobreni iznos jedan je od najvećih koji se izdvaja u posljednje vrijeme iz Programa konkurentnosti i kohezije. Projekt je bio dobro elaboriran i na njemu se dugo radilo. EU je očito shvatila da želi povezati i sebe, a ne samo Hrvatsku. Pritom ne zaobilazimo BiH jer želimo učiniti sve da oni postanu članica EU", rekla je Šuica.

 Komentirala je i upravni spor koji je Strabag pokrenuo protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

 

"Držali smo se javne nabave i transparentnosti i kineski konzorcij imao je najpovoljniju ponudu. Iskreno, najbolje bi bilo da je dobila europska tvrtka, ali nije i tu se nema što dalje komentirati", istaknula je Šuica.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić izjavila je kako je projekt izgradnje Pelješkog mosta dogovaran još za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"O mostu smo govorili kao rješenju koje spaja teritorij Republike Hrvatske u jedinstvenu cjelinu, a to je u Europskoj komisiji odmah shvaćeno kao važan projekt. Međutim, mi smo u Hrvatskoj imali problema sa shvaćanjem koliko je to nama strateški važan projekt ", rekla je Maletić.

Dodala je kako se, uz Pelješki most, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji realizira još niz bitnih projekata.

"Jedan od većih je Zračna luka Dubrovnik, kojoj je uspjelo izvanredno kombinirati više fondova. Tu su i poduzetnici, poduzetnički inkubatori, poslovne zone, ulaganja u hotele", izjavila je Maletić.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je kako je upravni spor Strabaga protiv rješenja DKOM-a slučaj kakav se u Hrvatskoj u praksi još nije dogodio.

"Ne očekujemo da bi to moglo izazvati zaustavljanje početka radova", izjavio je Mihotić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić istaknuo je kako će Pelješki most imati golem utjecaj na sveukupno hrvatsko gospodarstvo, a ne samo juga Hrvatske.

"Osim što će povezivati dva dijela Hrvatske i EU, most će ujedno biti odskočna daska za snažan rast gospodarstva na jugu Hrvatske, ali i u okruženju. Na tom se području planira izgradnja nekoliko resorta, a cilj nam je održivi turizam koji neće naštetiti prirodnim resursima", smatra Matušić.

https://direktno.hr/razvoj/suica-i-maletic-na-forumu-u-dubrovniku-o-gradnji-peljeskog-mosta-120049/