Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Travanj 2018

nportal.hr: U JEKU SUKOBA Šuica se žestoko obrušila na međunarodnu zajednicu

Dubravka Šuica

 

Rat u Siriji, jedna od najgorih humanitarnih kriza s kojima se svijet suočava od Drugog svjetskog rata, i dalje ima poražavajuće i tragične posljedice. Sukob ima destabilizirajući utjecaj na širu regiju, raseljavanje ljudi, pogoršanje političke situacije i širenje terorizma.

Zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su da 13 milijuna osoba, uključujući šest milijuna djece, hitno treba neki oblik humanitarne pomoći, te najoštrije osudili sva zlodjela i kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava počinjena u ovom sukobu, a posebne ona koja su počinile snage Asadova režima.

Potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pozvala je europske čelnike na konkretna rješenja za situaciju u Siriji:

"Situacija u Siriji je jedan od većih neuspjeha međunarodne zajednice. Sedam godina već pati sirijski narod, 73 puta je upotrijebljeno kemijsko oružje, 300.000 mrtvih, sve to govori u korist ove ujedinjene reakcije Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Amerike. Korištenje kemijskog oružja u predgrađu Damaska je neprihvatljivo i očito je da rat nije prestao.

Stoga ne treba izgubiti iz vida da je Rusija uložila jedanaest puta veto u Vijeću sigurnosti i da ostaje jedino rješenje - političko rješenje. Vojno rješenje očito se ne može tražiti u Siriji i slažem se da se cijeli politički kapital treba koristiti u tom smjeru.

Međutim gospođa Mogherini je postavila jedno pitanje na koje nije dala odgovor. Pitala je tko mora popustiti? Znači, očekujemo od konferencije u Bruxellesu sljedeći tjedan, a i od nastavka pregovora u Genovi da se ubrzaju i da daju konkretna i opipljiva rješenja. U protivnom će sirijski narod i dalje patiti, a mi nećemo imati rješenja".

Podsjetimo, od početka sukoba EU je kroz instrumente vanjskog financiranja uputila oko 10,6 milijardi eura humanitarne pomoći. Oko 13 milijuna građana Sirije treba humanitarnu pomoć u Siriji.

Od toga, 6,1 milijuna interno raseljenih, 2,5 milijuna žive na teško dostupnim područjima i 400.000 u opkoljenim područjima. Civili su i dalje glavna žrtva sukoba, a djeca i mladi čine više od polovice raseljene populacije.

https://www.nportal.hr/vijesti/dubrovnik/11864-u-jeku-sukoba-%C5%A1uica-se-%C5%BEestoko-obru%C5%A1ila-na-me%C4%91unarodnu-zajednicu