Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Travanj 2018

glasgrada.hr: Šuica: EU mora ponuditi konkretna politička rješenja za sukob u Siriji i spasiti živote milijuna ljudi!

 

U Europskom parlamentu u Strasbourgu danas se s Visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini raspravljalo o situaciji o Siriji.

Rat u Siriji, jedna od najgorih humanitarnih kriza s kojima se svijet suočava od Drugog svjetskog rata, i dalje ima poražavajuće i tragične posljedice. Sukob ima destabilizirajući utjecaj na širu regiju, raseljavanje ljudi, pogoršanje političke situacije i širenje terorizma. Zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su da 13 milijuna osoba, uključujući šest milijuna djece, hitno treba neki oblik humanitarne pomoći, te najoštrije osudili sva zlodjela i kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava počinjena u ovom sukobu, a posebne ona koja su počinile snage Asadova režima.

 

Potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pozvala je europske čelnike na konkretna rješenja za situaciju u Siriji:

„Situacija u Siriji je jedan od većih neuspjeha međunarodne zajednice. Sedam godina već pati sirijski narod, 73 puta je upotrijebljeno kemijsko oružje, 300.000 mrtvih, sve to govori u korist ove ujedinjene reakcije Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Amerike. Korištenje kemijskog oružja u predgrađu Damaska je neprihvatljivo i očito je da rat nije prestao. Stoga ne treba izgubiti iz vida da je Rusija uložila jedanaest puta veto u Vijeću sigurnosti i da ostaje jedino rješenje – političko rješenje. Vojno rješenje očito se ne može tražiti u Siriji i slažem se da se cijeli politički kapital treba koristiti u tom smjeru. Međutim gospođa Mogherini je postavila jedno pitanje na koje nije dala odgovor. Pitala je tko mora popustiti? Znači, očekujemo od konferencije u Bruxellesu sljedeći tjedan, a i od nastavka pregovora u Genovi da se ubrzaju i da daju konkretna i opipljiva rješenja. U protivnom će sirijski narod i dalje patiti, a mi nećemo imati rješenja“.

Podsjetimo, od početka sukoba EU je kroz instrumente vanjskog financiranja uputila oko 10,6 milijardi eura humanitarne pomoći. Oko 13 milijuna građana Sirije treba humanitarnu pomoć u Siriji. Od toga, 6,1 milijuna interno raseljenih, 2,5 milijuna žive na teško dostupnim područjima i 400.000 u opkoljenim područjima. Civili su i dalje glavna žrtva sukoba, a djeca i mladi čine više od polovice raseljene populacije.

http://glasgrada.hr/suica-eu-mora-ponuditi-konkretna-politicka-rjesenja-za-sukob-u-siriji-i-spasiti-zivote-milijuna-ljudi/