Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Ožujak 2019

vijesti.rtl.hr: HDZ pozdravlja kompromis: EPP suspendirao mađarski Fidesz uz njegov pristanak

 

Mislim da je ovaj dan za Europsku pučku stranku završio bolje nego što je počeo', kazao je međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović

 

HDZ pozdravlja kompromis: EPP suspendirao mađarski Fidesz uz njegov pristanak

Europska pučka stranka suspendirala je u srijedu u Bruxellesu vladajuću mađarsku stranku Fidesz prihvativši kompromis za koji su glasovali i predstavnici suspendirane stranke.

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, koji je zajedno s europskom zastupnicom Dubravkom Šuicom i Karlom Resslerom, potpredsjednikom mladeži EPP-a, sudjelovao na političkoj skupštini te stranačke grupacije, izrazio je zadovoljstvo postignutim kompromisom.

Sadržaj se nastavlja...

    "Mislim da je ovaj dan za Europsku pučku stranku završio bolje nego što je počeo jer je bilo dosta tenzija tijekom današnjeg dana i posljednjih dana oko toga kako će se riješiti ovo pitanje nakon što je 13 stranaka, članica EPP-a tražilo izbacivanje Fidesza", rekao je Božinović novinarima nakon glasovanja.

    "HDZ, premijer (Andrej) Plenković i mi danas ovdje smo čvrsto zagovorali pronalaženje kompromisa zbog toga što je trebalo saslušati sve strane i zbog toga što smatramo da to ne bi bilo dobro za EPP dva mjeseca prije europskih . Svi su danas pokazali  sklonost prema kompromisu, uključujući i mađarsku delegaciju na čelu s premijerom Viktorom Orbanom", rekao je Božinović.

    Za suspenziju je glasovalo 190 a protiv je bilo 3 članova političke skupštine EPP-a.

    Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. 

    Kompromisno rješenje uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine. 

    Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.  

    Božinović kaže da je zapravo primijenjena formula koje se svojedobno koristila za Austrijsku pučku stranku (OeVP), što podrazumijeva evaluacijski odbor kojem će na čelu biti bivši visoki dužnosnici EPP-a Herman Van Rompuy, a u njemu će još biti i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering.

    Taj odbor će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje je prije nekoliko dana iznio šef zastupničkog kluba EPP-a i kandidat za predsjednika Komisije Manfred Weber. 
    "EPP je opet pokazao snagu i  demokratičnost. Podsjetio bih da je ovo jedina europska stranka koja svoje odluke donosi glasovanjem i to tajnim i siguran sam da nakon ovoga članice EPP-a idu prema novoj pobjedi na eurpskim izborima, gdje  ćemo imati i predsjednika Europske komisije", rekao je Božinović.

    Prije sastanka političke skupštine EPP-a nagađalo se da će Orban sam napustiti EPP, prije nego što se izglasa suspenzija ili isključenje.

    Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje ili suspenziju Fidesza nakon što je ta stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku.

    Da je došlo do izbacivanja Fidesza, EPP bi izgubio njegove zastupnike, kojih u ovom sazivu Europskog parlamenta 12, a što bi moglo imati veliku ulogu u budućem odnosu snaga u Parlamentu i institucijama EU-a.

    https://vijesti.rtl.hr/novosti/svijet/3405487/hdz-pozdravlja-kompromis-epp-suspendirao-madjarski-fidesz-uz-njegov-pristanak/?ticker_type=latest_news