Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 07 Travanj 2019

vijesti.rtl.hr: Poznati kandidati stranaka za izbore: 'Više se on konzultira sa mnom nego sa Šeksom'

'Za nas je Hrvatska trenutno oteta država i svaki izbori su prilika za građane da ju vrate'

 

Poznata su imena kandidata svih većih stranaka za Europske izbore. U vladajućem HDZ-u do zadnjeg se trenutka raspravljalo o tome tko će sve ući na listu koju predvodi mladi Karlo Ressler - široj javnosti dosad manje poznati premijerov savjetnik.

Ljude koje će povesti u svoju prvu političku bitku odabrala je i Dalija Orešković, predsjednica stranke Start, a SDP-ovci su svoje kandidate prošetali splitskom Rivom. 

Sadržaj se nastavlja...

    Premijerova desna ruka, samozatajni savjetnik, Karlo Ressler sada je prvi na listi za Europski parlament.

    ''Ovo je za mene svakako jedan veliki izazov,'' kaže Ressler.  

    Pravnik rođen 1989. odnedavno je potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke. Oženjen je i ima dvoje djece. Supruga Karla zarazila ga je politikom, ali interes za politiku zasigurno mu je pobudio i očuh Vladimir Šeks. 

    ''Pratio sam možda malo intenzivnije politiku spletom obiteljskih okolnosti, nego što su moji vršnjaci. Od Vlade se sigurno puno toga može naučiti, međutim ovo su europske teme, europski izbori, dosta sam ulagao u svoje obrazovanje'', poručio je Karlo Ressler.

    ''Malo više on se konzultira samnom, a ne s Vladom kad je riječ o ovim temama, ali Vlado je tu at large konzultant'', tvrdi Andrej Plenković.

    HDZ odredio kandidate za izbore u EP: Nositelj liste Karlo Ressler, evo tko je još na njoj
    Karlo Ressler je nositelj HDZ-ove liste za europske izbore

    Među 12-ero odabranih, prvi su aktualna europarlamentarka Dubravka Šuica, zatim zastupnik Tomislav Sokol, Željana Zovko, a peta na listi i možda posljednja koja ulazi u EU parlament - Sunčana Glavak, bivša glasnogovornica Vlade. Ipak, najviše riječi hvale premijer ima za Resslera, koji je i autor programa za EU izbore.

    ''Hrvatska demokratska zajednica će s ovakvim programom, koji se zove Hrvatska za generacije poslati poruku i mladima i mldim političarkama i političarima, općenito mladima da svojim radom,vještinama znanjem i zalaganjem za opće dobro, javnim angažmanom , mogu, ako su kvalitetni, ako su angažirani  doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost'', kaže Plenković.

    "Za nas je Hrvatska trenutno oteta država"

    Listu HDZ-a novopečena predsjednica STARTA Dalija Orešković ne želi komentirati. Prva je na listi svoje stranke.

    ''HDZ je pokazao i u Hrvatskoj svoje toksično i loše djelovanje, ako mu dopustimo da osvoji previše mandata naovim izborima, onda će njegova snaga u toj toksičnosti i destrukciji biti još i veća'', tvrdi Orešković.

    S liste Starta kreće i Nicole Kwiatkowski, odvjetnica koja je pokrenula i dobila spor protiv osam banaka za dužnike u francima. Dok Orešković ne želi otkriti hoće li u Bruxelles, ako osvoje mandat, ondje se vidi Bojan Glavašević.

    ''Za nas je Hrvatska trenutno oteta država i svaki izbori su prilika za građane da ju vrate'', jasno će.

    Građane na izlazak na EU izbore s liste SDP-a poziva i Mirela Holy, a aktualna eurozastupnica Biljana Borzan smatra da su bolji od HDZ-a. 

    ''Ja mislim da je naša lista bolja kvalitetnija, da smo stavili ljude koji su prepoznatljiviji, dok je HDZ išao na ovaj neki princip manje poznatih ljudi ili gotovo nepoznatih, ali idu valjda na mišiće, na njihov brend'', kaže.

    ''Postoji velika opasnost da će različite konzervativne i nedemokratske tendencije postići uspjeh u EU parlamentu čime se može ugroziti ideja progresivne Europe'', ističe Holy.

    Koga će odabrati, građani će odlučiti 26. svibnja.

    Lovrin za RTL: 'Sve što bude plaćeno u izbornoj promidžbi će biti nadzirano'

    Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin u razgovoru za RTL Danas kaže da imaju još najava kandidatura za ove zadnje dane kandidature.

    "Imamo najava 20 kandidacijskih lista, očekujemo ih još. Očekujemo više od 20", kaže Lovrin dodajući:

    "Limit potrošnje u izbornoj promidžbi je 4 milijuna kuna. Nadzor je uvijek isti, bio iznos manji ili više. Novi zakon nam je dao alate", tvrdi.

    O društvenim mrežama kaže:

    "Nadzirat će se. Društvene mreže prema zakonodavstvu RH nisu medij pa ne možemo prisiljivati da prijavljuju sedam dana prije izbora troškove medijskog oglašavanja, popusta. Sve što bude plaćeno u izbornoj promidžbi će biti nadzirano", poručila je u razgovoru za RTL Danas Ana Lovrin.  

    https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3425461/poznati-kandidati-stranaka-za-europske-izbore-vise-se-on-konzultira-sa-mnom-nego-sa-seksom/