Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Studeni 2019

maxportal.hr: Ruža Tomašić: ‘Zašto sam glasala za Šuicu? Narod mi vjeruje, a ja znam što je dobro za narod’

Povjerenje novom sastavu Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen u srijedu su očekivano dali svi hrvatski zastupnici iz redova Europske pučke stranke, odnosno HDZ-a, kao i troje SDP-ovaca te IDS-ov Valter Flego.Dio javnosti iznenadila je podrška Ruže Tomašić, dok su protiv bili Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić

Konzervativci, kojima pripada Tomašić, na ovom pitanju su se podijelili, no veći broj ipak je dao podršku Von der Layen – pa tako i hrvatska zastupnica koja je u govoru poručila da je nova struktura Europske komisije ‘ideologizirana’ i ‘ispolitizirana’ te da ona neće biti efikasna kao što su to bile ranije, tehnokratske komisije. ‘Dat ću vam glas gospođo van der Leyen, ali iz čistog pragmatizma’, rekla je Tomašić s govornice.

‘Znala sam da će sastav Komisije proći, vidjela sam po broju zastupnika, pa nisam željela sjeći granu na kojoj sjedim. Član naše grupacije iz redova Poljaka je u Odboru za poljoprivredu, Poljak je koordinator za poljoprivredu, a ja sam mu zamjenica’, kazala je Tomašić za tportal. Ona smatra da je donijela ‘dugoročno dobru odluku’, a na primjedbu da je u istom paketu glasovala i za Dubravku Šuicu odgovorila je:

‘Mene je narod poslao jer vjeruje u mene, a ja jako dobro znam što treba napraviti kako bih mogla kvalitetno raditi za građane Hrvatske. Uostalom, kako bih od spomenutih Poljaka mogla tražiti nešto, a da mu nisam dala svoj glas?’, čudi se Tomašić, pa na koncu priznaje:

‘Da je moj glas bio odlučujući, puno više bih razmišljala o tome’.

SDP-ov europski parlamentarac Tonino Picula kazao je da je podržao sastav Europske komisije nakon što je dan ranije o tome raspravljeno u grupi Socijalista i demokrata.

‘Ovo glasovanje ne znači sklapanje koalicije, ono nije bjanko ček i Komisija će biti nadzirana. Naša podrška ovisi o tome koliko će se u svom radu držati programa i političkih obveza koje je preuzela u razdoblju od imenovanja za mandatarku s tankom većinom glasova’, kaže Picula.

Ursula von der Layen postala je mandatarkom sa samo devet glasova razlike, no u izglasavanju povjerenja u srijedu u Strasbourgu dobila je 461 glas za i 157 protiv, uz 89 suzdržanih.

‘Dubravka Šuica stupa na neku vrstu djevičanskog teritorija jer u njenom resoru tek treba izgraditi institucionalnu podršku. Dobro je da postoji interes Francuske i Njemačke za osmišljavanjem koncepta razgovora o reformi Europske unije i dobro je da za to postoji vremenski rok od dvije godine’, dodao je Picula.

Šuica, do danas europska parlamentarka, izabrana je za potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za demokraciju i demografiju, a jedan od njenih zadataka jest i organiziranje konferencije o budućnosti EU-a. Glasovala je i sama za sebe, a nakon toga nije bila dostupna za razgovor s hrvatskim novinarima.

HDZ-ovci su, pak, organizirali tradicionalni ‘briefing’, no na njemu su novinarima mahom objašnjavali zašto je u sporu s prosvjetarima premijer Andrej Plenković u pravu.

https://www.maxportal.hr/vijesti/ruza-tomasic-zasto-sam-glasala-za-suicu-narod-mi-vjeruje-a-ja-znam-sto-je-dobro-za-narod/

R.I. /foto: p