Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Studeni 2019

HRT: Von der Leyen: Možemo preokrenuti demografski trend

Ursula von der Leyen, nova predsjednica Europske komisije, dala je  ekskluzivni intervju za središnji Dnevnik HTV-a.

Na pitanje što očekuje od Hrvatske i drugih država članica korisnica Kohezijskog fonda s obzirom na dosadašnju praksu povlačenja novca iz fondova EU-a u protekle tri godine te hoće li se ta praksa nastaviti i za vrijeme njezina mandata, odgovorila je:

- Usred smo pregovora, a znate i sami kako to ide. Ne možete rješavati jedno pitanje, a ignorirati sva ostala. Vidjet ćemo... No poenta je da sam vrlo zadovoljna što će Hrvatska predsjedati Vijećem tijekom pregovora. Divno je vidjeti da se naša najmlađa država članica angažirala s toliko entuzijazma oko ovih pregovora. Uvjerena sam da će biti uspješna u tome, dodala je.

Govoreći o Konferenciji o budućnosti Europe, izjavila je da je za organizaciju zadužena potpredsjednica Dubravka Šuica.

- Dobro je što se oko toga angažiralo Vijeće, ali i Parlament. Cilj je izaći među ljude i razgovarati s njima o tome kakva je njihova vizija budućnosti Europe. A hrvatska potpredsjednica u tome će imati vrlo važnu ulogu. Izabrala sam Hrvatsku i Dubravku Šuicu zato što imate dosta iskustva s demografskim promjenama. Znate kako je to kad mladi odlaze, a stari ostaju. Možemo preokrenuti taj trend. Pokazalo se da se u nekim regijama EU ljudi vraćaju u svoje zemlje. To pridonosi razvoju industrije i gospodarstva, kazala je Von der Leyen.
- Ako stvorite prave uvjete za usklađivanje posla i obitelji, to privlači mlade obitelji s djecom. To se može promijeniti i Dubravka će na tome poraditi, kazala je među ostalim Von der Leyen za Dnevnik HTV-a.   

https://vijesti.hrt.hr/562120/van-der-leyen-mozemo-prekokrenuti-demografski-trend