Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Rujan 2013

POLITIKAPLUS: Dubravka Šuica: Grafiti u Dubrovniku su necivilizacijski čin

Potpredsjednica HDZ-a i predsjednica dubrovačke organizacije te stranke Dubravka Šuica danas je osudila i necivilizacijskim činom nazvala uvredljive grafite koji su jutros osvanuli na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku, ističući da takve poruke nisu stav Dubrovkinja i Dubrovčana. 

"To je poruka manjine koja ne slijedi stoljetnu uljuđenost i civilizacijske dosege Dubrovnika. Za nas je Vukovar mjesto pijeteta. Mi razumijemo Vukovarce i uvažavamo njihovu bol, jer njihova bol je i naša bol te stoga tražimo moratorij na uvođenje ćirilice", navela je Šuica u priopćenju.

Naglasila je da se kao Dubrovkinja, građanka Hrvatske i Europe, gradonačelnica u dva mandata te danas kao članica Europskog parlamenta, grozi te osuđuje sramotno pisanje grafita, nažalost i po spomenicima kulture, te ih smatra neprihvatljivim načinom komunikacije. Na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku danas su osvanuli grafiti koji, uz ustaška obilježja, sadrže uvrede na nacionalnoj osnovi te uvrede na račun ministra Ranka Ostojića, dok je na ulazu u grad osvanuo transparent s natpisom "Stop ćirilici u Vukovaru".

Šuica je prozvala aktualnu vlast na čelu sa SDP-om da je, postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru "tiho u noći", u krivom trenutku dodatno isprovocirala ionako već napaćene građane Vukovara. "A sve kako bi skrenula pozornost s političkih i gospodarskih problema kojih je u Hrvatskoj sada previše", navodi u priopćenju.

Ističe kako HDZ nije protiv dvojezičnosti, ali smatra da se, sukladno članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, manjinska prava moraju tumačiti i primjenjivati poštujući i pripadnike manjina i većinskog hrvatskog naroda. I to, dodaje, razvijanjem razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i međusobnog dijaloga.

"Stoga ovaj čin Vlade Republike Hrvatske smatramo kršenjem zakona", poručuje Šuica.

Više informacija

  • Izvor: PolitikaPlus
  • Foto: PolitikaPlus