Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Rujan 2013

Novi list.hr: Picula kritizirao Barrosa, Šuica protiv podjela u EU-u

  SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula kritizirao je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa što u svom govoru o stanju Unije nije spomenuo Hrvatsku i njezin ulazak u EU-u, a HDZ-ova Dubravka Šuica govorila je protiv podjela u Europi BRUXELLES – SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula kritizirao je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa što u svom govoru o stanju Unije nije spomenuo Hrvatsku i njezin ulazak u EU-u, a HDZ-ova Dubravka Šuica govorila je protiv podjela u Europi.

Barroso je u srijedu pred zastupnicima Europskog parlamenta održao govor o stanju Unije, nakon čega je uslijedila rasprava. Picula je zamjerio Barrosu što u svom govoru nije spomenuo proširenje, ni Hrvatsku koja je od 1. srpnja ove godine 28. članica. »Hrvatska prva zemlja koja je ušla u Uniju nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma što je zajednički uspjeh same Hrvatske, institucija EU i, svakako, vaše Komisije«, rekao je Picula.

Picula je dodao da će proširenje Unije na Hrvatsku olakšati traženje europskog rješenja i za regionalne napetosti u jugoistočnoj Europi te je podržao nastavak proširenja na hrvatske susjede. Picula je također kritizirao drastičnu politiku štednje, kazavši da europska politika i dalje jednostrano naglašava tržište i monetarnu dimenziju, a zapostavlja socijalnu politiku i politiku zapošljavanja. »Visoka nezaposlenost mladih, žena i starijih radnika, potpuno je izmijenila strukturu zaposlenosti u velikom dijelu Unije. Statistički podaci pokazuju da će svaka nova europska generacija biti manje zastupljena u trajnom zapošljavanju od generacije prije nje.

Dakle, i u Europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima, ali vi ste među najodgovornijima«, poručio je Picula Barrosu. HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica izjasnila se protiv podjele EU-a na bogate i siromašne. »Nadam se da će građani i u mojoj Hrvatskoj imati iste mogućnosti kao i građani ostalih članica. Europska unija je omogućila onima koji su nekada bili neprijatelji da danas sjede za istim stolom. Stoga, pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug«, rekla je Šuica

Više informacija

  • Izvor: Novi list
  • Foto: Foto Reuters