Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Rujan 2013

Dubrovnik Press: Dubravka Šuica u pismu EK: Što čini hrvatska Vlada za zapošljavanje mladih?

 Koliki je iznos sredstava namijenjen Hrvatskoj u sklopu provedbe programa Garancije za mlade, navela je u pitanju upućenom Europskoj komisiji europarlamentarka Dubravka Šuica s namjerom da ukaže na potrebu da Hrvatska pripremi kvalitetne programe kojima bi iskoristila sva dostupna sredstva iz EU fondova.

Naime, prema najnovijom podacima EUROSTAT-a, Hrvatska iza Grčke i Španjolske ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih koja u drugom kvartalu 2013. godine iznosi iznosi čak 55,4 posto. Dodatni rast stope nazaposlenosti mladih očekuje se na kraju tekuće godine. Inače, stopa nezaposlenih mladih osoba do 29 godina proteklih godina u Hrvatskoj stalno raste pa je u 2012. godini narasla na 34,6 posto. „Krajnji je trenutak da se Hrvatska aktivno uhvati u koštac s rješavanjem problema nezaposlenosti mladih.

Svakim danom sve više mladih i visokoobrazovanih ljudi napušta Hrvatsku u potrazi za poslom dok se istovremeno Vlada služi jeftinim političkim trikovima kako bi skrenula pozornost javnosti s pravih problema."- navela je Šuica „Komisija će staviti određeni iznos Hrvatskoj na raspolaganje i na Vladi je da pripremi teren da u potpunosti iskoristi ta sredstva.

Ovim putem pitam i hrvatsku Vladu što čini?“ - rekla je Šuica. „Prema pokazateljima EUROSTAT-a i HZZ-a nezaposlenost u Hrvatskoj kontinuirano raste, a mjere koje je Vlada dosad poduzela nedovoljne su da bi okrenule negativne trendove. Vlada kao da misli da može ugasiti vatru žličicom vode". Istaknula je Šuica.

O problemu nezaposlenosti mladih, Šuica će govoriti tijekom zasjedanja Europskog parlamenta u utorak u Strasbourgu, gdje će pozdraviti lipanjski dogovor europskih čelnika o 6 milijardi eura za mlade te izraziti nadu da će se taj dogovor doista i reflektirati u proračunu za 2014.godinu. Također će u svom europarlamentarnom radu nastaviti pratiti tematiku koja se odnosi na zapošljavanje mladih.

Više informacija

  • Izvor: Dubrovnik press
  • Foto: Dubrovnik press