Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 16 Rujan 2013

Tportal: Kockanje s EU može nas koštati Pelješkog mosta

 'Dogodi li se da Hrvatskoj budu uskraćena sredstva za Šengen, to automatski povlači i moguće nefinanciranje Pelješkog mosta. Toga se užasno bojim', izjavila je za tportal HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica nakon što je u ponedjeljak obznanjeno da su prijedlog o sankcijama Hrvatskoj zbog kršenja europskog uhidbenog naloga podržali svi članovi Europske komisije.

'Možete biti sigurni da se ne veselim zbog takvog razvoja događaja. To je velika šteta za Hrvatsku i čudim se iracionalnoj tvrdoglavosti našeg premijera. Smatram da ovo nije mjesto za pokazivanje mišića i bojim se da je nepovratno učinjena ogromna šteta za Hrvatsku', rekla je Dubravka Šuica, koja želi vjerovati da još ima vremena za uvršavanje zakona u hitnu proceduru na način kako to traže pravila kluba kojem se Hrvatska svojevoljno pridružila.

'Dogodi li se da nam budu uskraćena sredstva za Šengen, to automatski povlači i situaciju s financiranjem mosta; ako nismo u Šengenu, to znači i moguće nefinanciranje mosta. Toga se užasno bojim. Još uvijek ima vremena da premijer Zoran Milanović sazove Vladu, promijeni prijedlog zakona i uputi ga u saborsku proceduru', zaključila je Šuica.

Lesar: Ne smijemo se kockati sankcijama EU-a Šef hrvatskih laburista Dragutin Lesar također je prokomentirao pokretanje sankcija Europske Komisije protiv Hrvatske. 'U svakom slučaju ovo nije dobra vijest. Moralo se ispuniti obveze koje smo preuzeli. Nadam se da će Sabor imati dovoljno pameti da izmijeni Zakon prije nego Europska komisija obavijesti sve države članice o sankcijama, jer se time aktivira sankcioniranje Hrvatske.

Lesar je također prokomentirao nejednakost zemalja članica po pitanju europskog uhidbenog naloga te je rekao kako je to trebalo izlobirati diplomatskim putem, na redovnom zasjedanju Vijeća kao problem. 'Nadam se da je ovo poruka svima, a prvenstveno premijeru da se ne smijemo kockati sankcijama EU-a', poručio je Lesar.

Više informacija

  • Izvor: tportal
  • Foto: tportal