Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Rujan 2013

Index. hr: Ovo nije vrijeme za pokazivanje mišića! Šteta koja je nastala zbog osobnih interesa je ogromna!

 HDZ-OVU europarlamentarku Dubravku Šuicu zatražili smo za komentar sankcija iz Europe.

Kaže kako je žalosno da se mora raspravljati o temama koje je Hrvatska zaključila u pregovorima prije pristupanja te je ustvrdila kako Vlada rasi suprotno interesima Hrvatske.

"U Hrvatskoj se od samog trenutka ulaska u Europsku uniju raspravlja i govori o potezu vladajuće strukture i premijera Zorana Milanovića koji su netom prije samog ulaska u Uniju, mijenjali Zakon o uhidbenom nalogu nazvanom "Lex Perković".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zajedno s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, na žalost cijele Hrvatske, započeo je proceduru pokretanja sankcija protiv Hrvatske. Žalosno je da moramo raspravljati o temama koje je Hrvatska zaključila u pretpristupnim pregovorima.

Činjenica je da hrvatska Vlada radi suprotno interesima Republike Hrvatske i jasno daje do znanja Europskoj uniji koliko dogovorno shvaća obveze koje su dane i pisane u ugovorima između Hrvatske i Europske unije, te dobivamo dojam da u krugu razvijenih zemalja članica Europske unije vlada nepovjerenje prema Hrvatskoj.", pojašnjava Šuica. "Europska unija nam stavlja na raspolaganje ogromna sredstva, koja će hrvatska Vlada, zbog interesa pojedinaca na uštrb cijelog naroda, podrediti kako bi ostvarila svoje osobne ciljeve.", tvrdi ona.

"S obzirom da je upravo Poglavlje o pravosuđu u pregovorima s Europskom unijom Hrvatskoj prouzročilo najviše problema, kao i samo prilagođavanje acquis communitaire-u, logično bi i u nacionalnom interesu bilo kad bi se Vlada RH u svom mandatu upravo posvetila izgrađivanju boljeg, efikasnijeg i neovisnijeg pravosuđa, odnosno onom polju na kojem smo najranjiviji u usporedbi s ostatkom Europske unije.", dodaje Šuica.

"Ovo nije mjesto za pokazivanje mišića" Na pitanje je li se to moglo drugačije "odigrati" te kakvo je njeno mišljenje o cijeloj situaciji, kaže: "Možete biti sigurni da se ne veselim zbog takvog razvoja događaja. To je velika šteta za Hrvatsku i čudim se iracionalnoj tvrdoglavosti našeg premijera. Smatram da ovo nije mjesto za pokazivanje mišića i bojim se da je nepovratno učinjena ogromna šteta za Hrvatsku. Također, želim vjerovati da još ima vremena za uvrštavanje zakona u hitnu proceduru na način kako to traže pravila kluba kojem se Hrvatska svojevoljno pridružila."

"Dogodi li se da nam budu uskraćena sredstva za Schengen, to automatski povlači i situaciju s financiranjem mosta. Ako nismo u Schengenu, to znači i moguće nefinanciranje mosta. Toga se užasno bojim. Još uvijek ima vremena da premijer Zoran Milanović sazove Vladu, promijeni prijedlog zakona i uputi ga u saborsku proceduru'.", poručuje Šuica.

Zanimalo nas je i što njeni europski kolege kažu o potezima Milanovića. "Naravno, iznenađeni su potezima, te kažu da im je neshvatljivo ponašanje Vlade Republike Hrvatske vezano za ovaj zakon, a posebno nekorektnim smatraju donošenje tog zakona pred sami ulazak u Europsku uniju, a nakon što se pristupni ugovor ratificirao u svim državama članicama Europske unije.", odgovara Šuica.

Više informacija

  • Izvor: Index.hr
  • Foto: Cropix