Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Rujan 2013

Dubrovački dnevnik: ŠUICA POSTAVILA PITANJE KOMISIJI Pomozite Hrvatskoj riješiti se smetnji talijanskih odašiljača

 TALIJANI SE 'PRAVE ENGLEZI'

Problem koji postoji već nekoliko desetaka godina u području radija i analogne televizije te nezadovoljstva stanovništva u jadranskom dijelu Hrvatske aktualizirala je europarlamentarka Dubravka Šuica te upitala Komisiju kako će pomoći Hrvatskoj u rješavanju problema štetnih smetnji talijanskih odašiljača koji uzrokuju značajne ekonomske štete, nezadovoljstvo i frustraciju građana.

-'Radi se o bezobzirnoj uzurpaciji hrvatskih frekvencijskih prava i to isključivo na štetu Republike Hrvatske.Problem smetnji je problem uzrokovan s talijanske strane i uzrokovan je upornim korištenjem hrvatskih frekvencija i sustavnim kršenjem međunarodnih sporazuma', kazala je Šuica.

Trenutna situacija je da talijanski odašiljači i dalje emitiraju na svim frekvencijama u spektru za radio i televiziju, ne poštujući sporazume 'Geneva '84' i 'Geneva'06'.

Frekvencije za radio i televiziju su međunarodno usklađene i postoje sporazumi koji to reguliraju, ali se Italija toga ne drži.

-'Smetnje su prisutne duž cijele jadranske obale, a najizraženije su u Istri, Dubrovniku te na otocima posebno u ljetnim mjesecima i uzrokuju značajne ekonomske štete i veliko nezadovoljstvo i frustraciju građana', ističe Šuica.

Više informacija

  • Izvor: Dubrovački dnevnik