Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Rujan 2013

Slobodna Dalmacija: Šuica napala Talijane zbog uzurpacije hrvatskih frekvencija

 Problem koji postoji već nekoliko desetaka godina u području radija i analogne televizije te nezadovoljstva stanovništva u jadranskom dijelu Hrvatske aktualizirala je Dubravka Šuica te upitala Komisiju kako će pomoći Hrvatskoj u rješavanju problema štetnih smetnji talijanskih odašiljača koji uzrokuju značajne ekonomske štete, nezadovoljstvo i frustraciju građana.

„Radi se o bezobzirnoj uzurpaciji hrvatskih frekvencijskih prava i to isključivo na štetu Republike Hrvatske. Problem smetnji je problem uzrokovan s talijanske strane i uzrokovan je upornim korištenjem hrvatskih frekvencija i sustavnim kršenjem međunarodnih sporazuma,“ kazala je Šuica Trenutna situacija je da talijanski odašiljači i dalje emitiraju na svim frekvencijama u spektru za radio i televiziju, ne poštujući sporazume „Geneva '84“ i „Geneva'06“.

Frekvencije za radio i televiziju su međunarodno usklađene i postoje sporazumi koji to reguliraju, ali se Italija toga ne drži. „Smetnje su prisutne duž cijele jadranske obale, a najizraženije su u Istri, Dubrovniku te na otocima posebno u ljetnim mjesecima i uzrokuju značajne ekonomske štete i veliko nezadovoljstvo i frustraciju građana.“ ističe Šuica.

Više informacija

  • Izvor: Slobodna Dalmacija