Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Rujan 2013

DU list: Izgradnja Pelješkog mosta ovisi o Vladi RH

Članica EU Parlamenta Dubravka Šuica je 21. rujna dobila odgovor Europske komisije na pitanje postavljeno krajem srpnja o službenom stajalištu Komisije o izgradnji Pelješkog mosta i konkretnim daljnjim koracima za realizaciju ovog projekta od vitalne važnosti za Dubrovnik, Dubrovačko-neretvansku županiju i cijelu Europsku uniju.

U odgovoru povjerenika Hahna zaduženog za regionalnu politiku navodi se da je u tijeku izrada predstudije izvedivosti, čiju pripremu Komisija pozorno prati, a kojoj je cilj identificirati sve dostupne prijevozne mogućnosti za povezivanje Dubrovačke regije s ostatkom Hrvatske i koja pri usporedbi raznih mogućnosti u obzir uzima financijske, društveno-gospodarske i okolišne kriterije.

Povjerenik Hahn naglasio je da su za predstudiju izvedivosti i konkretnu realizaciju projekta i traženje sredstava iz europskih fondova nadležna hrvatska upravna tijela, koja se pri tome savjetuju s tijelima Bosne i Hercegovine te Komisije. -U pripremi je predstudija izvedivosti čiji je cilj identificirati sve dostupne prijevozne mogućnosti za povezivanje Dubrovačke regije s ostatkom Hrvatske i koja pri usporedbi raznih mogućnosti u obzir uzima financijske, društveno-gospodarske i okolišne kriterije. Za ugovor te predstudije izvedivosti nadležna su hrvatska upravna tijela, koja se pri tome savjetuju s upravnim tijelima Bosne i Hercegovine te Komisije.

Ovisno o rezultatu studije, za izabranu mogućnost pripremit će se dodatna projektna dokumentacija kao što su projekt, potpuna studija izvedivosti, analiza troškova i koristi, procjena utjecaja na okoliš i drugi dokumenti. Tek će naknadno hrvatska upravna tijela odlučiti hoće li sufinancirati izabrani projekt u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova, u kojem će slučaju biti potrebno pripremiti prijavu za veliki projekt i podnijeti je Komisiji. Komisija pažljivo prati pripremu te studije – odgovor je povjerenika Hahna..

- Prema posljednjim vijestima hrvatska Vlada pristala je na odgodu rezultata studije koje je zatražila francuska konzultantska tvrtka STTE Consortium u trajanju od šest tjedana. Ne mogu se oteti dojmu da je ova odgoda povezana s poljuljanim odnosima između Vlade i EU zbog slučaja "lex Perković" te se nadam da Pelješku most, pored ulaska u Schengen, nije sljedeći slučaj gdje će Hrvatska trpjeti konkretnu materijalnu štetu zbog nepoštovanja prava Europske unije- rekla je Šuica.  

Više informacija

  • Izvor: DU list
  • Foto: DU list