Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 25 Rujan 2013

Dubrovački dnevnik: Šuica i Reding govorile na skupu o ženskom poduzetništvu

Članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica danas je sudjelovala u raspravi o važnosti ženskog poduzetništva u Europskoj uniji u organizaciji španjolske zastupnice Terese Jiménez-Becerril, na kojoj je jedan od glavnih govornika bila potpredsjednica Europske komisije te povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

-'Kao i u svakom drugom segmentu života ravnopravnost spolova u poduzetništvu je temelj razvoja, a da bi se to ostvarilo moramo osigurati uvjete i ohrabriti žene kako bi im omogućili ravnomjernu zastupljenost u poduzetništvu', rekla je Reding.

U 2012. godini od ukupnog broja novih poduzetnika žene su činile samo 31% posto populacije koja se odlučila za poduzetništvo, dok u ukupnom broju zaposlenih žena, samo 10% čine žene koje su poduzetnici.

Ovoj poražavajućoj činjenici ne idu u prilog ni podaci o zastupljenosti žena u javnom životu.

–'U istočnim i postkomunističkim zemljama kreativnost žena je desetljećima potiskivana stoga moramo probuditi svijest i mentalitet žena kako bi žene postale svjesne da su ravnopravni sudionici javnog i poduzetničkog života.

Zato moramo osigurati poticajno-edukativno okruženje kako bi se više žena odlučilo za poduzetništvo gdje su njihove ideje i kreativnost jednako cijenjene', kazala je Šuica. Na kraju rasprave su usvojene smjernice koje bi trebalo slijediti ukoliko zajednice žele ozbiljno pristupiti ovom problemu i ukloniti stereotip da je poduzetništvo muško zanimanje.

Više informacija

  • Izvor: Dubrovački dnevnik