Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 08 Siječanj 2014

Vijesti.ba: Franjičević: Bošnjački i srpski politički establišment želi očuvati dominaciju

SARAJEVO - HDZ BiH se već duže zalaže za elementarno pravo Hrvata, kao konstitutivnog naroda u BiH, da budu informisani na vlastitom jeziku i da svoje nacionalne i identitetske posebnosti mogu štititi i razvijati na javnom servisu u sklopu javnog RTV sistema BiH, rekao je za Vijesti.ba predsjedavajući Kluba HDZ BiH u Parlamentu BiH Mato Franjičević, komentarišući zalaganje zastupnice u Evropskom parlamentu Dubravke Šuice da Evropska komisija pruži pomoć Hrvatima u BiH da ostvare kulturnu i jezičnu ravnopravnost, te osiguraju TV kanal na hrvatskom jeziku.

"Mi pozdravljamo ovu i slične inicijative. Nadamo se da će u BiH biti dovoljno političke mudrosti i zrelosti da se one provedu u djelo, jer je to u interesu kako hrvatskog naroda, tako i prosperiteta BiH, harmoničnog suživota sva tri konstitutivna naroda i svih građana", poručio je Franjičević, te dodao da bi se na taj način stvorila trajna, stabilna i evropska BiH.

Podsjećamo, evropska zastupnica Šuica je u oktobru 2013. godine postavila pitanje Komisiji o tome kada i kako će Evropska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost, te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku. Ona je istakla da se Hrvati u našoj zemlji nalaze u neravnopravnom položaju, te bi televizijski kanal na hrvatskome jeziku bio samo mali korak prema pravoj konstitutivnosti Hrvata u BiH.

"Naši sunarodnjaci u BiH su i trajna briga i HDZ evroparlamentaraca, te ćemo nastaviti podržavati europski put BiH jer dalja su stabilnost i razvoj ove države mogući samo kroz europske integracije", poručila je, između ostalog, Šuica.

Cijeli članak pročitajte na linku.

Više informacija

  • Izvor: Vijesti.ba