• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 16 Siječanj 2014

Župski portal: Troje mladih Župljana u euro-uredu Dubravke Šuice: Treba iskoristiti beneficije EU u korist Hrvatske, pa i Župe

Troje mladih Župljana Lukrecija Prcela, Ana Begović i Vlaho Bogoje po mjesec su dana stažirali u uredu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice.

Dvadesetsedmogodišnja Lukrecija Prcela iz Čelopeca diplomirana je profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti, a i prva je magistrirala diplomaciju na studiju Međunarodnih odnosa i diplomacije na Privatnom međunarodnom sveučilištu u Dubrovniku. Za posao u Bruxellesu, koji je obavljala tijekom studenog, javila se na natječaj koji je raspisala europarlamentarka Dubravka Šuica.

- Stažiranje u europskom parlamentu je neprocjenjivo radno ali i životno iskustvo. Kao stažisti bili smo u mogućnosti sudjelovati u radu institucije koja od srpnja prošle godine odlučuje o mnogo stvari u našoj državi. Vidjeli smo koliko truda svi zaposleni ulažu svakodnevno u rad na velikim problemima s kojima se suočava čitava Europska Unija, ali isto tako i u rad na pitanjima koji su od velikog interesa i za stanovnike najmanjih mjesta pojedinih zemalja članica. Ja sam osobno imala sreću prisustvovati sjednicama odbora koji su se bavili velikim pitanjima poput neravnopravnog položaja žena na radnim mjestima i klimatskih promjena uzrokovanih stakleničkim plinovima. Isto tako sam imala priliku istraživati probleme koji se izravno tiču žitelja Hrvatske poput procesa za izdavanje specifikacije za lokalitet za vinare s područja Pelješca.

Mjesec dana rada u Bruxellesu je naravno prekratko vrijeme za vidjeti sve što se radi u Europskom parlamentu, ali to ipak bilo dovoljno za primjetiti prijateljsku atmosferu koja je prisutna među Hrvatskim zaposlenicima. Asistenti i stažisti iz ureda drugih Hrvatskih predstavnika su uvijek spremni priskočiti u pomoć tijekom radnog vremena te isto tako nakon radnog vremena su spremni na druženje i razmjenu iskustava do dugo u noć.

U Bruxellesu sam stekla neprocjenjivo iskustvo te što je još i važnije, razvila sam prijateljstva koja se nadam zadržati za čitav život, kaže Lukrecija Prcela.

Na isti se natječaj javila, a u prosincu stražirala Ana Begović, 25-godišnjakinja iz Srebrenog, inače magistra Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Vrijeme koje sam provela na stažiranju je bilo posebno i svaki dan je bio u potpunosti ispunjen. U tom razdoblju prisustvovala sam raznim odborima kojih je članica zastupnica Šuica, prvenstveno Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Odbor za promet i turizam te Odbor za kulturu i obrazovanje. S obzirom da se većina odbora i aktivnosti odvijala na engleskom jeziku, bilo je jako zanimljivo pratiti rad zastupnika, slušati burne rasprave te izjave istaknutih europarlamentaraca.

Također, u tom razdoblju bio je organiziran doček za posjetitelje iz Hrvatske koji su imali priliku izravno upoznati zastupnike i njihov rad u Parlamentu. Tada je bila organizirana dubrovačka večer u knjižnici Europskog parlamenta, na temu „Orlandovi europski putevi“ te se moglo uživati u autohtonim delicijama, kao što su suhe smokve, ušećereni bademi i arancini.

Drugi tjedan boravka održavala se plenarna sjednica u Strasbourgu i imala sam priliku prisustvovati te izravno pratiti rad zastupnice. U tom vremenu cjelokupan tim i sve aktivnosti su bile usmjerene isključivo na usmene i pisane govore zastupnice kojima zastupnica daje osvrt na teme određene dnevnim redom i sudjeluje u raspravi. U Strasbourg se putovalo vlakom, te je tako cijeli tim asistenata i stažista imao priliku međusobno se bolje upoznati i družiti. Zadnji dan putovanja ostalo je vremena i za posjet Božićnom sajmu u Strasbourgu na kojem je Hrvatska bila zemlja partner.

Cjelokupnom doživljaju pridonio je predblagdanski ugođaj, bilo je i prilike zapjevati dubrovačku kolendu u Parlamentu. Bila mi je čast i zadovoljstvo biti dio tima zastupnice Šuice i na taj način stjecati neprocjeniva znanja i iskustva za budućnost, ističe Ana Begović.

Ove obje djevojke sada traže posao, odnosno nastoje stečena znanja i vještine pretvoriti u radni angažman.

Dvadesetčetverogodišnji Vlaho Bogoje iz Mlina stažirao je zajedno s Anom tijekom prosinca, a u Ured Dubravke Šuice stigao je preko natječaja Europske pučke stranke - EPP, najveće političke skupine u Europskom parlamentu u okviru kojega djeluje i HDZ čija je članica Dubravka Šuica. On je student treće godine zagrebačke Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, pa smatra da mu je rad u europaralmentu kao budućem diplomati donio iskustvo te pomoć u odabiru sljedećih životnih ciljeva, te omogućio stvaranje novih veza i poznanstava koja ostaju za cijeli život.

- Stažiranje u Europskom parlamentu izvanredna je prilika mladim građanima Hrvatske za upoznavanje s načinom funkcioniranja institucija Europske Unije. To, uvjetno govoreći, klub, čija najnovija članica Hrvatska sada zaslužuje koristiti sve njegove beneficije. Što prije prihvatimo tu činjenicu, bolje ćemo iskoristiti pogodnosti koje su nam omogućene. Upravo je zato izrazito važno da se što veći broj mladih ljudi uključi u rad Europskog parlamenta i ostalih institucija, kaže Vlaho Bogoje, te ističe:

- Zaista je bilo zadovoljstvo raditi u uredu članice Europskog parlamenta Dubravke Šuice i želim joj puno uspjeha i daljnjem zastupanju hrvatskih, pa tako i župskih, interesa!

Cijeli članak pročitajte na linku.

Više informacija

  • Izvor: Župski portal

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam