• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 25 Siječanj 2018

slobodnadalmacija.hr: Roditelji koji odbiju cijepljenje mogli bi u zatvor, pa čak i ostati bez djece! U Splitu navala na cjepivo, hoće li se Dubrovčani osvijestiti?

panika zbog ospica

 

– Moram priznati da smo se suprug i ja do prije nekoliko dana premišljali oko odluke da odustanemo od cijepljenja naših djevojčica. Nijedno cjepivo ne štiti organizam sto posto, to su otrovi koji su zabranjeni u dječjoj hrani, ali dopušteni su u cjepivima koja se daju bebama direktno u krvotok. Sve to za sobom povlači i ozbiljne nuspojave. Nakon što se po medijima počelo naveliko govoriti o tome, a pogotovo je na udaru bio Dubrovnik, odlučili smo sve dobro istražiti i čak smo razgovarali s našom dobrom prijateljicom koja je liječnica, zbog koje smo još sigurniji u svoju odluku. Ma znamo li mi što je točno u tim cjepivima? – ljuto se pita Ankica, koja je itekako svjesna novčane kazne koja im prijeti.
– Za kaznu sam čula, ali s obzirom na zdravlje moje djece, to je mačji kašalj, tako da me tih par tisuća kuna sigurno neće spriječiti. Bitno je biti čvrst i boriti se, kao uostalom i svugdje gdje tražiš svoja prava – zaključila je Ankica, koja zna da će neki njezinu odluku smatrati sebičnim izborom, ali, kao i svaka majka, napravit će ono što smatra najboljim za svoje dijete.
Zamjeriti bi joj lako mogla 39-godišnja Sanja Lakić koja je cijepila svoje troje djece. Svi su zdravi, i idu u prvi, četvrti i peti razred osnovne škole.
– Roditelji koji ne cijepe djecu su za mene ili hrabri ili glupi. Ja ne bih riskirala. Moja djeca su sva redovito cijepljena i, hvala Bogu, sve je prošlo u najboljem redu. Pročitala sam dosta članaka na internetu protiv cijepljenja. Moram priznati da nekom laiku sve te informacije sigurno djeluju zastrašujuće, ali mi se ne smijemo igrati doktora. Treba razmišljati i o tome kako necijepljenjem dovodimo svoju, ali i svu ostalu djecu u opasnost, a izgubiti dijete zbog pogrešne odluke roditelj sebi nikad ne bi oprostio. Pa moja je majka mene cijepila, njezina majka je isto napravila njoj, pa svi smo živi i zdravi, zašto bi se sad nešto mijenjalo – žustro je komentirala Sanja, koja svim majkama savjetuje da dobro razmisle o posljedicama kojih je, po njezinu mišljenju, ipak puno više ako se djeca ne cijepe.
Posljedice bi čak mogle biti puno rigoroznije, a to je oduzimanje djece roditeljima, kako navodi Kazneni zakon, zbog povrede djetetovih prava, odnosno zanemarivanja roditeljskih dužnosti, kao i skrbi o djetetovu zdravlju. Roditelji, usvojitelji ili zakonski skrbnici mogu računati i na zatvorske kazne, a ne više samo na prekršajne u iznosu od dvije tisuće kuna.
Neki gradovi su trend necijepljenja pokušali donekle zaustaviti prema Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima, čiji je jedan od uvjeta boravka djece u vrtićima i uredna procijepljenost. Ali ni to, kao ni novčana kazna, barem majci s početka naše priče, ne predstavlja dovoljnu jaku kaznu da bi ipak odlučila cijepiti svoje blizanke.
Ovako razmišlja dosta žitelja Dubrovačko-neretvanske županije jer je, po podacima koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najmanja stopa cijepljenih upravo na samom jugu Hrvatske, čak 2200 djece nije primilo cjepivo. Ove situacije svjestan je i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.
– U našoj županiji u prošlim desetljećima povremeno su se javljali slučajevi zaraze ospicama, ali nije zabilježena epidemija. Naša bolnica prostorno i kadrovski je ekipirana za eventualnu borbu. Kao liječnik i otac četvero djece, apeliram na roditelje i kolege iz primarne zdravstvene zaštite da cijepe djecu – poručio je Bekić.
Apel je ponovio i župan Nikola Dobroslavić kazavši da cjepivo nema negativnih posljedica, a da bi bilo teško sada zamisliti kako bi to izgledalo da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izbije epidemija.

 

Šuica s problemom upoznala EK
I zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica već je nekoliko puta upozorila Komisiju na problem pada procijepljenosti i opasne posljedice za zdravlje, ponajprije za djecu.
"Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se iz zdravstvenih razloga (kemoterapija, lijekovi, alergija) ne smiju cijepiti, te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih širi od bolesti. Povećava se mogućnost da ponovno dođe do širenja i cirkulacije virusa koji su do sada bili neutralizirani, čemu svjedočimo posljednjih godina u više europskih zemalja, a negativan trend necijepljenja nastavlja se i u zemljama EU-a", upozorila je Dubravka Šuica.
Takav primjer definitivno nije Italija koja je 2017. uvela obvezno cijepljenje te zakonom obvezuje roditelje da cijepe djecu protiv zaraznih bolesti, a čak su i cjepiva koja su dosad bila samo preporučena postala obvezna. U Njemačkoj, primjerice, kazna iznosi 2500 eura.

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/528363/roditelji-koji-odbiju-cijepljenje-mogli-bi-u-zatvor-pa-cak-i-ostati-bez-djece-u-splitu-navala-na-cjepivo-hoce-li-se-dubrovcani-osvijestiti

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam