Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Veljača 2018

nportal.hr: SVEČANA SJEDNICA GRADA DUBROVNIKA: Dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Dubrovnika i Feste sv. Vlaha održana je danas u Kazalištu Marina Držića. Sjednici su uz gradonačelnika Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu te gradske vijećnike nazočili i brojni drugi uzvanici počevši od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, izaslanika predsjednika Sabora župana Nikole Dobroslavića, zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, državnih tajnika Frana Matušića i Nikoline Klaić te mnogih drugih. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica. 

"S posebnim poštovanjem pozdravljam naše branitelje, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Naš grad sa skoro pet stoljeća neprekinute državnosti i slobode itekako zna kako je bolan osjećaj kad se bez nje ostane. Baš zato svaki put iz dubine našeg srca treba reći 'hvala' svima našim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu za dar slobode i državnosti koji su nam donijeli pobjedom u Domovinskom ratu. Narod koji zaboravlja svoju prošlost nema budućnosti. Dok smo okrenuti prema izgradnji boljeg društva, od slavne Dubrovačke Republike baštinimo sklad, mjeru, odgovornost, zaštitu javnog interesa i skromnost. Upravo na ovim postulatima krenuli smo nakon preuzimanja odgovornosti za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika rješavati nagomilane probleme. U ovom kratkom razdoblju riješili smo nekoliko važnih višegodišnjih gradskih problema. U dosadašnjem radu Gradskog vijeća istaknuo bih transparentnost, međusobnu suradnju i uvažavanje. Obećali smo česte sjednice Gradskog vijeća i od konstituiranja prije sedam mjeseci održali smo osam sjednica te razmatrali i usvojili 237 točaka dnevnog reda. Najveći broj točaka usvojili smo jednoglasno, a nerijetko na sjednici prihvaćamo amandmane i prijedloge bez obzira dolaze li iz oporbenih ili vladajućih redova. Želio bih da u tom duhu nastavimo i dalje. Sve dobre prakse i propise ostavili su nam naši stari. Na nama je da ih samo pretočimo u odgovarajuće javne politike", kazao je Potrebica.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je dužnost za grad preuzeo prije osam mjeseci te dodao da je "upravljati Gradom slobode i vječnom inspiracijom, koji je toliko puta opjevan, prije svega je velika čast, ali i zalog kako će se s poštovanjem odnositi prema baštini".

"Zadaća nam je naslijeđeno oplemeniti i stvarati transparentno i otvoreno društvo. Proračun za 2018. je jamac velikog investicijskog programa. Naši građani zaslužuju najbolji komunalni standard, potrebiti najbolju skrb, ali i najmlađi. Pred nama je vrijeme kad se potrebe građana stavljaju na prvo mjesto. Možda će nekome to zazvučati kao floskule, što je razumljivo jer je povjerenje u proteklom vremenu bilo narušeno. Prepoznali smo rizike cruising turizma. Nama se turizam godinama događao. Bili sm odobri domaćini, ali smo bili po strani i gledali kako se pretvaramo u žrtve svog vlastitog uspjeha. Dubrovnik nikada nije zaslužio naći se na listama odredišta koje treba izbjegavati. No, želimo red na javnim površinama. Našim posjetiteljima dužni smo priskrbiti kvalitetnu uslugu, a našim građanima visoku kvalitetu života, pa i tijekom sezone", rekao je gradonačelnik dodavši da je "Sveti Vlaho simbol tradicije, nezavisnosti i slobode Dubrovnika te da su svi Dubrovčani nositelji istog neprekinutog identiteta Grada".

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se grad uspješno stvarao, ali i branio, posljednji put tijekom Domovinskog rata te da Dubrovnik "i dalje moramo štititi i braniti, ponekad i od nas samih – čuvati baštinu, prirodu, skrbiti o skladnim odnosima, čuvati sklad među ljudima".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da se rijetko koji grad u svijetu može pohvaliti poviješću i posebnošću kao što je to Dubrovnik te da zato moramo biti ponosni i sretni što je Dubrovnik u Hrvatskoj.

"Čestitam gradonačelniku na svim dosezima i dobroj suradnji s Vladom koja se očituje u cijelom nizu projekata kao što je Pelješki most. Očekujemo rješenje Komisije i početak gradnje najvažnijeg infrastrukturnog projekta u RH. Uspješno se provodi projekt Zračne luke Dubrovnik koji je primjer kako uspješno povući sredstva. Činjenica je kako jug Hrvatske s ostatkom zemlje treba kvalitetnije spojiti", zaključio je ministar Butković.

Po završetku govora dodijeljene su nagrade Grada Dubrovnika. Mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović dobila je Nagradu Grada na području glazbene umjetnosti. Ljekarni Čebulc dodijeljena je Nagrada Grada za izniman doprinos u promicanju ljekarničke djelatnosti i zdravstvene kulture Dubrovnika. Udruga Slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik dobila je Nagradu Grada za dostignuća u zaštiti prava slijepih osoba. Ugledni dominikanac i profesor Stjepan Krasić dobio je Nagradu Grada za životno djelo. Nagrada za promicanje slobode i ljudskog dostojanstva dodijeljena je posmrtno nekadašnjem poglavaru isusovačke zajednice padre Petru Perici, a preuzeo ju je provincijal Hrvatske isusovačke provincije Dalibor Renić.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio otac Stjepan Krasić.

"Ovo je blagi dan koji nam na godinu jednom dohodi. Ne nalazim ljepših riječi našijeh starijeh za ovaj dan. Ime Vlaho je neraskidivo povezano s ovim Gradom i narodom. Dodjela nagrada najzaslužnijim građanima u Festi ima posebno mjesto. Suvišno je spominjati kako smo uzbuđeni, ali ponosni i sretni. Ne mislim da smo napravili nešto posebno, premda je za takvo što trebalo puno odricanja, nego smo napravili ono što nam je dužnost, jer se svaki građanin treba pitati što može napraviti za svoj grad", kazao je Krasić.

https://www.nportal.hr/vijesti/dubrovnik/10320-sve%C4%8Dana-sjednica-grada-dubrovnika-dodijeljene-nagrade-ovogodi%C5%A1njim-laureatima-foto