Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018

direknto.hr: Dubrovčani proslavili Festu sv. Vlaha u Bruxellesu

"Jako sam ponosna što smo u samom središtu Europske Unije pokazali našu tradiciju, običaje i proizvode. Našim ljudima koji nisu u prilici doći na Festu u Gradu ovo je događanje puno značilo. Naši briselski prijatelji koji još nisu znali što Sveti Vlaho znači Dubrovniku imaju priliku saznati kakva je to svečanost. Drago mi je i što smo našim posjetiteljima u sklopu Feste svetog Vlaha približili rad Europskog parlamenta ali i ostalih institucija te prikazali kako izgleda život u Bruxellesu. Ovaj je posjet prava priprema za Festu koja nas čeka ovog vikenda u Gradu",  izjavila je tom prilikom zastupnica Šuica.

Proslava je započela u nedjelju, čitanjem proglasa Feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule i puštanjem golubica kao simbola slobode i mira, nakon čega je rektor katedrale Claude Castiau održao i tradicionalno grličanje - "blagoslov grla". Na otvaranju Feste i grličanju okupili su se Dubrovčani u Bruxellesu, prijatelji Dubrovnika te zaposlenici EU institucija. Nakon otvaranja Feste  održana je Večera od Kandelore uz nastup klape "Kaše".

Nekoliko vinara je započelo proces zaštite zemljopisnog porijekla a ovih dana su upravo obilježili 50 godina tog uspjeha pa je ovaj posjet Parlamentu i EU institucijama nagrada za njihov predani rad.  Grupu vinara pratio je poznati dubrovački sommelier Siniša Lasan koji je upravo prošlog tjedna  položio ispite za Advanced Certifikat na Court of Master Sommeliers.

U dvodnevnom boravku u Bruxellesu posjetitelji su imali priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta te razgledati najvažnije povijesne i turističke atrakcije.  Za posjetitelje je u Parlamentu organizirano predavanje o Europskoj uniji i njenim institucijama nakon čega su prisustvovali prijemu u diplomatskom predstavništvu Tajvana pri Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

https://direktno.hr/eu-i-svijet/eu/dubrovcani-proslavili-festu-sv-vlaha-u-bruxellesu-111596/