Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 21 Ožujak 2018

direktno.hr: Guterres s članicama Odbora za prava žena i jednakost spolova, Šuica: Raspravljali smo o konkretnim koracima

 

U jeku rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj, u New Yorku se održava 62. sjednica Komisije UN-a o statusu žena, a prioritetna tema je rodna ravnopravnost i osnaživanja žena i djevojčica u ruralnim krajevima. 

Kao izvjestiteljica u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), na konferenciji  sudjeluje i zastupnica Dubravka Šuica, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije i zamjenska članica u Odboru za prava žena i jednakost spolova Europskog parlamenta (FEMM).

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas se sastao s izaslanstvom Odbora FEMM i istaknuo svoja tri prioriteta u borbi za jednakost spolova: prava žena i jednakost spolova u svim sferama društva, nulta tolerancija na nasilje nad ženama i borba protiv zlostavljanja žena.

Kao problemi istaknuti su nemogućnost zapošljavanja, nedostupnost obrazovanja i čiste vode, nedovoljna zastupljenost žena u procesima odlučivanja, te izloženost nasilju. Razgovaralo se i o zastupljenosti, sudjelovanju i utjecaju žena u medijima te u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Na sjednici je istaknuto kako je poljoprivreda  izvor prihoda za 10 posto žena u istočnom dijelu Europe, a istovremeno, na svjetskoj razini, svako deseto poljoprivredno zemljište u vlasništvu žene, što izravno otežava financijsku samostalnost i poduzetništvo žena. 

„Mi smo danas raspravljali o konkretnim koracima koji će onemogućiti diskriminaciju žena i djevojaka iz ruralnih područja. Ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje, održivu energiju, prijevoz i zdravstveni sustav koji će ženama omogućiti jednakost u svim životnim sferama sve zemlje moraju provoditi zajedničkim snagama, i taj stav mora biti jednako važan i ženama i muškarcima, i razvijenim i manje razvijenim zemljama“, poručila je Dubravka Šuica.

Zabrinjavajuće statistike odnose se i na dostupnost vode u ruralnim područjima (za čiju su nabavku najčešće zadužene žene), na osjetno nižu stopu pismenosti među ruralnim ženama, kao i na činjenicu da su od četiri milijarde ljudi koje nemaju pristup internetu većina njih žene i djevojčice iz ruralnih krajeva.

„Ravnopravnost spolova je pitanje moći, a moć se nikada ne daje, već se može samo oduzeti. Zato je osnaživanje žena naš najvažniji cilj. Diskriminacija ugrožava zajednice, tvrtke, gospodarstvo i društvo.  Zato bi svi muškarci trebali podupirati ženska prava i ravnopravnost, i zato sam ja ponosni feminist“, poručio je nedavno na ovu temu Glavni tajnik UN-a António Guterres.

Organizacija Žene UN-a osnovana je 2010. godine i zalaže se za rodnu jednakost i osnaživanje ženskih prava, a Komisija UN-a o statusu žena jedno je od tijela Ekonomskog i socijalnog vijeća osnovanog 1946. godine.

 

https://direktno.hr/eu-i-svijet/guterres-s-clanicama-odbora-prava-zena-i-jednakost-spolova-suica-raspravljali-smo-o-konkretnim-korac-116910/