Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Travanj 2018

slobodnadalmacija.hr: Mostarina se neće naplaćivati, a turizam će doživjeti procvat

REGIONALNI FORUM 'EU U MOM KRAJU

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u Dubrovniku regionalni forum za raspravu 'EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most'.
Publika su bili učenici Gimnazije Metković i Privatne dubrovačke gimnazije te građani na čija su pitanja odgovarali gosti - Dubravka Šuica i Ivana Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu, Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma. Povod rasprave je početak izgradnje Pelješkog mosta, dosad najvećeg sufinanciranog projekta u hrvatskoj povijesti - u iznosu od čak 357 milijuna eura.

 

Sudionici su odgovarali na pitanja o tome kako će se novi projekt odraziti na stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije te koja će biti dinamika radova na izgradnji; kakav će utjecaj imati na susjednu Bosnu i Hercegovinu, koliko su za Hrvatsku važni fondovi Europske unije, koji će biti utjecaj pelješkog mosta na turizam te očuvanu prirodu poluotoka i školjkarstvo, hoće li se plaćati mostarina, hoće li Kinezi i dalje ulagati u Hrvatsku itd. U ponedjeljak se, naime, u Dubrovniku potpisuje ugovor s kineskim izvođačem radova jer žalbe ne odgađaju daljnju realizaciju projekta koji se čeka ravno 20 godina. Sedamdeset dana nakon potpisivanja ugovora, kineski je ponuđač dužan otvoriti gradilište. Ugovoreni rok gradnje je 3 godine, pa je realni rok 2022., istaknuo je Tomislav Mihotić. Most će donijeti pozitivne pomake i u turizmu jer turisti više neće morati satima čekati na granicama u Neumu, a utjecat će i na povećanje cijena nekretnina na cijelom Pelješcu. Što se tiče odnosa s BiH, Šuica je istaknula da su ispoštovani svi zahtjevi BiH parlamenta, pa će budući most biti visok čak 55 metara, sve da bi BiH, kako su najavili, mogla graditi luku u Neumu.
Mostarina se neće naplaćivati jer je EU dao nepovratan novac pa je mostarinu zabranjeno naplaćivati.

 

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/promo/clanak/id/542597/mostarina-se-nece-naplacivati-a-turizam-ce-dozivjeti-procvat