Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Travanj 2018

dubrovacki.slobodnadalmacija.hr: Mostarinu je zabranjeno naplaćivati, a Pelješac će se ubrzano razviti

FORUM ZA RASPRAVU 'EU U MOM KRAJU: EUROPSKI FONDOVI I PELJEŠKI MOST'

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je danas u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku regionalni forum za raspravu 'EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most'. Publika su bili učenici Gimnazije Metković i Privatne dubrovačke gimnazije, te građani koji su preko pametnih telefona postavljali pitanja koja su se prikazala na displeju na simpoziju. Oni stariji 'hvatali' su se mikrofona. Odgovarali su sudionici foruma za raspravu: zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić. Povod ove rasprave je, među ostalim, dugo očekivani početak izgradnje Pelješkog mosta u okviru projekta 'Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom', dosad najvećeg sufinanciranog projekta u hrvatskoj povijesti - u iznosu od čak 357 milijuna eura.
Na pitanje iz publike koliko smo do sada uplatili, a koliko 'izvukli' iz EU fondova, odgovorila je europarlamentarka Ivana Maletić:
- Na godišnjoj razini uplaćujemo oko 350 milijuna eura, dakle sada puta 5. Povukli smo više od toga jer dobivamo i predujmove. Od ove velike omotnice od 10,7 milijuna eura dobili smo 2 posto predujma kad smo imali odobrene operativne programe, a i iz prethodnog razdoblja smo povukli dio sredstava. U ukupnom iznosu naša bilanca je u plusu – istaknula je Maletić.
Sudionici su nastojali dati odgovore na mnoga pitanja, uključujući kako će se novi projekt odraziti na stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije te koja će biti dinamika radova na izgradnji; kakav će utjecaj imati na susjednu Bosnu i Hercegovinu, koliko su za Hrvatsku važni fondovi Europske unije, koji će biti utjecaj Pelješkog mosta na turizam te očuvanu prirodu poluotoka i školjkarstvo, hoće li se plaćati mostarina, hoće li Kinezi i dalje ulagati u Hrvatsku itd. U ponedjeljak se, naime, u Dubrovniku potpisuje ugovor s kineskim izvođačem radova jer žalbe ne odgađaju daljnju realizaciju projekta koji se čeka ravno 20 godina.
- Još 1998. počeli smo potpisivati peticiju za izgradnju Pelješkog mosta, ali nitko nije imao dovoljno financija. Ulaskom u EU pripremili smo dokumentaciju, dobili 85 posto bespovratnih sredstava i evo nas pred realizacijom – istaknula je europarlamentarka Dubravka Šuica. Most će donijeti pozitivne pomake i u turizmu jer turisti više neće morati satima čekati na granicama u Neumu, a utjecat će i na povećanje cijena nekretnina na cijelom Pelješcu koji je rijetko naseljen, uvjereni su sudionici rasprave. Što se tiče odnosa s BiH, Šuica je istaknula da je to 'odavno rješeno u Sarajevu' i da s te strane nema nikakve zapreke da se most konačno realizira, jer ni Europska unija ne bi dala novce da to nije riješeno. Zadovoljena su sva traženja BiH parlamenta, pa će budući most biti visok čak 55 metara, sve da bi BiH, kako su najavili, mogla graditi luku u Neumu.
Mostarina se neće naplaćivati, odgovorio je na jedno od pitanja državni tajnik Mihotić, upravo iz razloga što je EU dala bespovratna sredstva pa je mostarinu zabranjeno naplaćivati.
Što se tiče kineskih investitora, pitanje iz publike bilo je hoće li na izgradnji mosta raditi hrvatske firme i radnici, na što je Frano Matušić odgovorio da je siguran da hoće jer je uvijek jeftinije koristiti lokalne firme i radnike nego ih uvoziti. Na pitanje tko će nadzirati izgradnju mosta, obzirom da je kineska roba poznata po nekvaliteti jer je jeftina, a njihova ponuda prihvaćena je kao najpovoljnija (drugim riječima najjeftinija), do kraja simpozija nije odgovoreno.
Forum za raspravu moderirala je Paula Klaić Saulačić, članica dubrovačkog dopisništva Nove TV.

 

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/clanak/id/542443/mostarinu-je-zabranjeno-naplacivati-a-peljesac-ce-se-ubrzano-razviti