Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 26 Travanj 2018

beta.index.hr: Kujundžić želi kažnjavati nedolazak na preglede za otkrivanje raka

 

 

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je danas kako razmišlja o tome trebaju li se penalizirati oni koji ne odlaze na preventivne preglede za otkrivanje raka, što ne znači da će to odmah predložiti u nekom zakonu.

 

Sudjelujući na konferenciji Fight & Win - Kako se oduprijeti raku, u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice (HDZ), Kujundžić je rekao kako u Hrvatskoj "postoji problem velike pojavnosti i velike smrtnosti od zloćudnih bolesti".

 

Podsjetio je da su prije 12 godina počeli preventivni programi za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali, upozorio je, "s relativno lošim odazivom pacijenata", posebice u njegovu području gastroenterologije. Smatra kako pacijenti ne idu na te preglede jer misle da im se to neće dogoditi, ali, istaknuo je, zloćudna bolest može se dogoditi svima.

 

Najavljena dodatna financijska sredstva

 

"Jedno od promišljanja, a što je nepopularno, posebice ako to izgovori netko tko predstavlja državnu administraciju, pitam vas što mislite o penalizaciji onih koji se ne odazovu na takve postupke. Možda razmisliti o nekim financijskim mjerama, da ih se privoli da razmisle o sebi i svome zdravlju", rekao je Kujundžić sudionicima konferencije. 

 

Dodao je kako time nije htio reći kako će odmah predložiti da to stoji u nekom zakonu, nego o tome promišlja na temelju kontakata s drugim zemljama, razmatrajući njihove napore i rezultate na tome području. Ministar Kujundžić najavio je da će se uložiti dodatna financijska sredstva u dva dodatna preventivna programa zbog velike pojavnosti karcinoma pluća i prostate, što se planira pokrenuti ove godine kako bi se omogućilo pravodobno otkrivanje tih bolesti i smanjila smrtnost.

 

"Od tog programa će se na vrijeme mijenjati životni stil"

 

Izvijestio je kako se posljednjih mjeseci intenzivno radilo na izradi nacionalnog programa borbe protiv raka, koji je napravljen u radnoj verziji, za što se zauzimala i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, te da će za mjesec ili dva biti upućen na savjetovanje, a do kraja godine trebao bi biti i prihvaćen. Ocijenio je kako od tog programa neće imati koristi samo oni koji su oboljeli od nekog oblika raka, nego i oni koji od toga neće oboljeti jer će na vrijeme mijenjati svoj stil života te pravodobno otići na preventivne preglede.

 

Jedna od mjera toga nacionalnog programa, najavio je, bit će nacionalna onkološka mreža kojom će se informatički povezati svi centri za liječenje onkoloških bolesnika i svi onkolozi, koji će tako imati uvid tko što radi, kakvim se metodama koristi i kakve rezultate postiže. Istaknuo je problem "otežanog dostupa radioterapiji u hrvatskim bolnicama zbog malog broja linearnih akceleratora", ocjenjujući kako se to mora žurno mijenjati i osigurati veći broj akceleratora kako bi se pacijentima osigurala brža i učinkovitija terapija.

 

Šuica: Za pobjedu nad rakom potrebna su ulaganja

 

Kujundžić je rekao da je potrebno pokušati razgovarati s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi izdvojili jedan posto profita koji ostvaruju u Hrvatskoj za istraživanja u onkologiji radi pronalaženja novih lijekova.

 

Dubravka Šuica rekla je kako se tim konferencijama, koje će se organizirati diljem Hrvatske, želi pokazati da se rak može pobijediti, ali za to su potrebna ulaganja. Istaknula je kako je nacionalni program za borbu protiv raka nužan Hrvatskoj, dodajući da je u Europskom parlamentu uključena u intergrupu Zastupnici protiv raka, a Europska pučka stranka, kojoj pripada, prije dva dana prihvatila je politički dokument o borbi protiv raka.

 

Bivši slovenski premijer Alojz Peterle, koji je prebolio zloćudnu bolest, poručio je kako njegov primjer pokazuje da "rak nije smrtna osuda", nego se treba boriti i može ga se pobijediti.

https://beta.index.hr/vijesti/clanak/kujundzic-planira-kaznjavati-nedolazak-na-preglede-za-otkrivanje-raka/1041295.aspx