Ispiši ovu stranicu
Utorak, 12 Veljača 2019

net.hr: HRVATSKI I SLOVENSKI EUROPARLAMENTARCI IZ REDOVA PUČANA PISALI TAJANIJU: ‘Pobjeda nad fašizmom je civilizacijska činjenica

Osudili su izjavu o ‘talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji’

Hrvatski i slovenski zastupnici Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) u utorak su u pismu od predsjednika EP-a Antonija Tajanija zatražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” koja se, kako tvrde, može protumačiti kao “teritorijalna pretenzija i revizionizam”.

 

“Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te nažalost ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu ispriku i povlačenje Vaše izjave”, stoji u pismu zastupnika.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

‘Duboko ste uvrijedili građane Hrvatske i Slovenije’

“Vaša je izjava duboko uvrijedila građane Hrvatske i Slovenije te se kosi s funkcijom koju obnašate kao predsjednik Europskog parlamenta”, stoji nadalje u pismu.

Zastupnici ističu da je pobjeda nad fašizmom “civilizacijska činjenica”, kao što je i iskazivanje sućuti svim nevinim žrtvama, bilo komunističkih ili fašističkih režima.

“Smatramo da je s vaše strane važno otkloniti svaku sumnju u poštivanje teritorijalnog integriteta Hrvatske i Slovenije i stoga vas pozivamo da u ime povijesne istine zajednički obilježimo stratišta fašističkih zločina u Hrvatskoj i Sloveniji, kao opomena da se takvo što nikada ne smije nikada ponoviti”, dodaje se u pismu u kojem se podsjeća da su “Hrvatska i Slovenija samostalne i suverene države, a Istra kao slovenska i hrvatska regija te Dalmacija kao hrvatska regija su regije s dugom poviješću”.

Također su poručili da se zalažu za nastavak “vrlo prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između Slovenije, Hrvatske i Italije”.

Pismo su potpisali Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić, Marijana Petir, Milan Zver, Franc Bogovič, Alojz Peterle, Romana Tomc i Patricija Šulin.

https://net.hr/danas/svijet/hrvatski-i-slovenski-europarlamentarci-iz-redova-pucana-pisali-tajaniju-pobjeda-nad-fasizmom-je-civilizacijska-cinjenica/