Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 06 Ožujak 2019

gradonacelnik.hr: Grad Dubrovnik slavi baštinu u Bruxellesu

 

Na poziv zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice Grad Dubrovnik jučer je u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavio programe i aktivnosti koji se odvijaju u 2019. godini. Pod nazivom Dubrovnik slavi baštinu prezentirane su obljetnice koje Grad obilježava ove godine - 40. obljetnica upisa stare jezgre Dubrovnika na UNESCO-vu listu zaštićene spomeničke baštine, 10 godina upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, 600. obljetnica postavljanja Orlandova stupa u centar gradske jezgre, te program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Uvodno je nazočne europarlamentarce i ostale visoke uzvanike pozdravila Dubravka Šuica istaknuvši kako je Hrvatskoj, jednoj od manjih europskih zemalja, iznimno važno predstavljati svoja bogatstva i dosege upravo u centru EU. 

„Ponosna sam što sam domaćica ovakve konferencije i što imam priliku predstaviti našu bogatu baštinu i obljetnice koje su važne ne samo za Dubrovnik, već i za cijeli svijet“, kazala je zastupnica Šuica.

Prisutne je pozdravio i povjerenik Europske unije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics koji se u svom izlaganju osvrnuo na značaj Dubrovnika kao središta kulture i baštinskog nasljeđa, prisjetivši se kako je Dubrovnik pretrpio strašna ratna razaranja, ali je uspio sačuvati i obnoviti svoja kulturna blaga.

Prezentaciju su svojom nazočnošću podržali veleposlanik RH u Belgiji Joško Paro i veleposlanik Mato Škrabalo, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, te hrvatske zastupnice u EP Marijana Petir i  Željana Zovko, nizozemska zastupnica Annie Schreijer-Pierik  i zastupnik Republike Austrije Heinz K. Becker.

Na početku programa pod nazivom Dubrovnik slavi baštinu, prikazan je promotivni film TZ grada Dubrovnika „Dubrovnik and Time“, a zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić prezentirala je sve dubrovačke ovogodišnje obljetnice i govorila o projektu Respect the City, istaknuvši kako je riječ o projektu kojim Dubrovnik želi postati lider održivog turizma na Mediteranu. Drugi dio započeo je kratkim videom „Orlando u gradu“, a prezentaciju na temu Orlandove godine, obnove spomenika, te aktivnosti i događanja koja će se odvijati do kraja 2019. s temom Orlanda, održala je pročelnica UO za EU i međunarodnu suranju Zrinka Raguž. Najvažniju i najdugovječniju hrvatsku manifestaciju Dubrovačke ljetne igre kratkim filmom i izlaganjem predstavila je Francesca Tevšić iz Dubrovačkih ljetnih igara. Program je obogatio i nastup gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je izveo nekoliko skladbi najpoznatijeg dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića.

Na kraju prezentacije za sve uzvanike priređen je i prigodan tratamenat dubrovačkim gulozecama.

Zastupnica Šuica iskazala je interes za moguću organizaciju izložbe o ratnim stradanjima Dubrovnika i njegovoj obnovi upravo u zgradi Europskog parlamenta. (Grad Dubrovnik)

http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/grad-dubrovnik-slavi-bastinu-u-bruxellesu