Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Listopad 2019

Za France 24: Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužile su poziv - Podržavamo njihov europski put

(VIDEO) Andrej Plenković u intervjuu za engleski kanal francuske televizije France 24 (emisijia  urednice Catherine Nicholson) govorio je o Brexitu, proširenju, turskoj akciji u Siriji, hrvatskom predsjedanju Europskom unijom...

 

U svezi s Brexitom i sporazumom koji je britanski premijer Boris Johnson sklopio s EU-om, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je rekao da Hrvatska od početka žali zbog rezultata referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, no da je radi dobrobiti građana postojala odgovornost obiju strana da izlazak bude uređen:

- Razvodi nikada nisu savršeni.

EU je za uređeni Brexit učinila što je mogla

Na pitanje može li se sporazum ratificirati do 31. listopada, odgovorio je da je svih 27 članica Europske unije do tog datuma spremno učiniti sve potrebne radnje na razini Europskog vijeća i u Europskom parlamentu:

- Nije na meni spekulirati što će se dogoditi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sa strane EU-a učinili smo sve što smo mogli i imamo razloga biti optimistični.

Upitan je li Johnson pouzdan partner, Plenković je kazao da nije riječ o osobnom odnosu:

- On je britanski premijer, a EU će pregovarati s Vladom Ujedinjene Kraljevine o budućem odnosu.

Jasno smo osudili turski upad u Siriju

Na upit o „izostanku adekvatne reakcije EU-a“ na turski upad u sjevernu Siriju, odgovorio je da je u petak, u debati i zaključcima Europskog vijeća, osuda bila vrla jasna:

- Nadamo se prekidu vatre i obustavljanju vojnih akcija na sirijskom teritoriju koji kontroliraju Kurdi. Žalimo zbog svih žrtva - i to je glavna poruka koju smo poslali.

Izdvojio je važnost ukupnih odnosa između Turske i EU-a s obzirom da su ilegalne migracije ključna tema još od 2015. godine:

- S obzirom da se Hrvatska nalazi na istočnomediteranskoj i balkanskoj ruti, zabrinuti smo hoće li ovo što gledamo imati posljedica na migrantske valove. Zato pažljivo pratimo događaje u Siriji.

Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužile su poziv

Plenković je izrazio veliko razočarenje što se unutar Unije nije pronašao konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom:

- To su zemlje iz naše blizine koje dobro poznajemo, s čijim liderima kvalitetno i često komuniciram. Zaslužile su poziv temeljem provedenih reformi i ispunjavanja kriterija koje im je Europska komisija bila postavila.

Upitan o rezervama koje su iskazale Francuska i manji broj članica, zaključio je da treba pojačati razgovore i proširiti optiku:

- Sjeverna Makedonija i Albanija okružene su članicama Europske unije. One nemaju kamo drugdje, Unija je njihov jedini put, prije ili kasnije.

Proširenje - tema svibanjskog summita u Zagrebu

Upitan o utjecaju drugih međunarodnih aktera, o ruskim i kineskim ulaganjima u jugoistočnoj Europi te arapskim u BiH, odgovorio je da na njihovu nazočnost gleda kao na priliku da EU ojača svoj utjecaj na području koje se ionako želi pridružiti europskom projektu:

- Ako smo spori i neodlučni, druge će države, što je legitimno, biti utjecajnije. Kao susjedi, podržavamo približavanje tih zemalja Europskoj uniji - uz, naravno, ispunjavanje kriterija. Zato u svibnju u Zagrebu i organiziramo sastanak na vrhu između EU-a i zemalja jugoistočne Europe, 20 godina poslije sličnog pokušaja tijekom francuskog predsjedanja u vrijeme predsjednika Jacquesa Chiraca.

Zaključio je da je ambicija tog sastanka vidjeti kako politički, ekonomski, sigurnosno i ugovorno organizirati međusobne odnose za sljedeće desetljeće.

https://www.hdz.hr/article/1204/za-france-24-sjeverna-makedonija-i-albanija-zasluzile-su-poziv-podrzavamo-njihov-europski-put-?fbclid=IwAR06Jmd-n1ec14j5IQdFsU-bcEOSyOiiLmyOCrpq7oKwzcqzzaBqHE4HphA