• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
10 Rujan 2019

Komisija Ursule von der Leyen: za ambiciozniju Europsku uniju

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyden danas je predstavila svoj tim i novi ustroj sljedeće Europske komisije. Nova Komisija odražavat će prioritete i ambicije utvrđene u Političkim smjernicama i organizirana je prema ciljevima na temelju kojih je Europski parlament izabrao novu predsjednicu.

 

U srži našeg rada je potreba da se suočimo s klimatskim, tehnološkim i demografskim promjenama koje iz korijena mijenjaju naša društva i naš način života. Postojeće sile same pronalaze nove puteve. Nove sile nastaju i konsolidiraju se. To stvara osjećaj nelagode i tjeskobe u mnogim dijelovima Europe. EU mora biti predvodnik u prijelazu na zdravi planet i novi digitalni svijet. No to može učiniti samo povezivanjem ljudi i unapređivanjem našeg jedinstvenog socijalnog tržišnog gospodarstva kako bi bilo u skladu s novim ambicijama današnjice.
Pri kretanju na taj put moramo najbolje što možemo iskoristiti svoju snagu, talent i potencijale. Moramo se usredotočiti na ravnopravnost i stvaranje mogućnosti za sve, bili žene ili muškarci, s istoka, zapada, juga ili sjevera, bili stari ili mladi. Moramo braniti naše zajedničke vrijednosti i očuvati vladavinu prava. U sljedećih pet godina sve europske institucije moraju blisko surađivati kako bi ublažile strahove i stvorile nove mogućnosti.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „Ovaj će tim oblikovati europski način: poduzet ćemo odlučne mjere protiv klimatskih promjena, izgraditi partnerstvo sa SAD-om, definirati svoje odnose sa samosvjesnijom Kinom i biti pouzdan susjed, primjerice, Africi. Ovaj će se tim morati zauzeti za naše vrijednosti i svjetske standarde. Želim Komisiju koja je odlučna, koja je jasno usredotočena na probleme s kojima se suočavamo i koja nudi odgovore. Želim da to bude uravnotežena, fleksibilna i moderna Komisija. Ovaj će tim sada morati zadobiti povjerenje Parlamenta. Moja će Komisija biti geopolitička Komisija posvećena održivim politikama. Želim i da Europska unija bude čuvar multilateralizma. Zato što znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami.”
 
Nova struktura prilagođena ciljevima koje želimo ostvariti
 
Novi Kolegij imat će osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (Josep Borrell). Potpredsjednici su odgovorni za najveće prioritete iz Političkih smjernica. Oni će nas usmjeravati u najvažnijim sveobuhvatnim pitanjima, kao što su Europski zeleni plan, Europa spremna za digitalno doba, gospodarstvo u interesu građana, zaštita europskog načina života, snažnija Europa u svijetu i novi poticaj europskoj demokraciji. Povjerenici su u središtu strukture novog Kolegija. Oni će upravljati stručnim znanjem koje će osiguravati glavni direktori.
 
Tri izvršna potpredsjednika imat će dvostruku ulogu, bit će ujedno potpredsjednici nadležni za jednu od tri ključne teme programa novoizabrane predsjednice i povjerenici.

Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans (Nizozemska) koordinirat će rad na Europskom zelenom planu. On će upravljati i klimatskom politikom, uz potporu glavnog direktora za klimatsku politiku.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „Želim da Europski zeleni plan bude simbol Europe. U središtu je plana naša predanost tome da postanemo prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. To je i dugoročni gospodarski imperativ: oni koji budu prvi i najbrži zgrabit će mogućnosti koje nudi ekološka tranzicija. Želim da Europa bude predvodnik. Želim da Europa bude izvoznik znanja, tehnologija i najboljih praksi.”

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager (Danska) koordinirat će naš cijeli program Europa spremna za digitalno doba i biti povjerenica za tržišno natjecanje, uz potporu glavnog direktora za tržišno natjecanje.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „Digitalizacija ima ogroman utjecaj na naš način života, rada i komunikacije. U nekim područjima digitalizacije Europa treba nadoknaditi zaostatke, primjerice u području modela poslovanja poduzeće prema potrošaču, dok smo u drugima, npr. modelu poduzeće prema poduzeću, predvodnici. Moramo naše jedinstveno tržište učiniti spremnim za digitalno doba, moramo najbolje moguće iskoristiti umjetnu inteligenciju i velike podatke, moramo poboljšati kibersigurnost i ozbiljno raditi na našem tehnološkom suverenitetu.”

Izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis (Latvija) koordinirat će rad na gospodarstvu u interesu građana i biti povjerenik za financijske usluge, uz potporu glavnog direktora za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „Imamo jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo. Ono je izvor našeg prosperiteta i društvene pravednosti. To je posebno važno u trenutku kad smo suočeni s dvostrukim promjenama: klimatskim i digitalnim. Valdis Dombrovskis predvodit će naš rad na zbližavanju socijalnog i tržišnog u našem gospodarstvu.”
 
Pet ostalih potpredsjednika su:

Josep Borrell (Španjolska, sadašnji ministar vanjskih poslova Španjolske): novoizabrani visoki predstavnik/potpredsjednik, Snažnija Europa u svijetu;
Věra Jourová (Češka, povjerenica u Junckerovoj komisiji): Vrijednosti i transparentnost;
Margaritis Schinas (Grčka, bivši član Europskog parlamenta, dugogodišnji dužnosnik Europske komisije): Zaštita europskog načina života;
Maroš Šefčovič (Slovačka, potpredsjednik u Junckerovoj Komisiji): Međuinstitucijski odnosi i predviđanja;
Dubravka Šuica (Hrvatska, članica Europskog parlamenta): Demokracija i demografija.
 
Dubravka Šuica će s Komisijine strane predvoditi i rad na Konferenciji o budućnosti Europe.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „Želimo dati novi poticaj europskoj demokraciji. To je naša zajednička odgovornost. Demokracija je više od glasanja na izborima svakih pet godina. Njezina je bit u tome da se čuje naš glas i da smo sposobni sudjelovati u načinu na koji se izgrađuje društvo.”
 
Želja je novoizabrane predsjednice Ursule von der Leyen predsjedati Kolegijem koji predano radi, razumije Europu i osluškuje očekivanja Europljana.

  • Zato će svi članovi Kolegija u prvoj polovini svojeg mandata posjetiti svaku državu članicu, pri čemu neće posjetiti samo glavne gradove, nego i regije u kojima građani Europe žive i rade.
  • Za digitalno doba mora biti spremna ne samo Europa već i Komisija. Sastanci Kolegija održavat će se bez papira i u digitalnom obliku.
  • Cilj je nove Komisije olakšati život građanima i poduzećima. Kako bi se smanjila birokracija Komisija će pri izradi novih zakona i propisa primjenjivati načelo „jedan za jedan”, odnosno načelo prema kojem se pri uvođenju novog propisa izvan snage stavlja prethodni propis u tom području.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „Ovo će biti Komisija koja riječi provodi u djelo. Naša je struktura usmjerena na zadatke, a ne na hijerarhije. Moramo biti sposobni brzo i odlučno rješavati važna pitanja.”
 
Ostali su kandidati za povjerenike sljedeći:

Johannes Hahn (Austrija) bit će zadužen za „Proračun i administraciju” i izravno odgovoran predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen. On je, kao dugogodišnji član Kolegija, svjestan važnosti razvoja suvremene administracije.
 
Didier Reynders (Belgija), koji je po struci odvjetnik, vrlo je iskusan bivši nacionalni ministar financija, i ministar vanjskih poslova i europskih poslova i ministar obrane. U novoj Komisiji bit će nadležan za „Pravosuđe” (uključujući temu vladavine prava).
 
Mariya Gabriel (Bugarska) je sadašnja europska povjerenica. Radila je s predanošću i entuzijazmom na digitalnom portfelju, a sada će se posvetiti stvaranju novih mogućnosti za mlade (portfelj „Inovacije i mladi”).
 
Stella Kyriakides (Cipar) je medicinski psiholog s dugogodišnjim iskustvom u području socijalnih pitanja, zdravlja i prevencije raka. Vodit će portfelj „Zdravlje”.
 
Kadri Simson (Estonija) je dugogodišnja članica estonskog parlamenta i ministrica gospodarstva i infrastrukture. Bit će zadužena za portfelj „Energetika”.
 
Jutta Urpilainen (Finska) ne samo da je bila ministrica financija i dugogodišnja članica Odbora za vanjske poslove finskog parlamenta, već je radila i kao posebna izaslanica u Etiopiji. Bit će nadležna za „Međunarodna partnerstva”.
 
Sylvie Goulard (Francuska), bivša članica Europskog parlamenta, predana je i uvjerena Europljanka. Kao povjerenica za unutarnje tržište vodit će naš rad na industrijskoj politici i promicati jedinstveno digitalno tržište. K tome, bit će nadležna i za novu Glavnu upravu za obrambenu industriju i svemir.
 
László Trócsányi (Mađarska) je bivši ministar pravosuđa Mađarske. Vodit će portfelj „Susjedstvo i proširenje”.
 
Phil Hogan (Irska) je sadašnji povjerenik za poljoprivredu, a novu će Komisiju obogatiti svojim iskustvom u portfelju „Trgovina”.
 
Paolo Gentiloni (Italija) je bivši talijanski premijer i ministar vanjskih poslova, koji će svoje bogato iskustvo podijeliti u portfelju „Gospodarstvo”.
 
Virginijus Sinkevičius (Litva) je litavski ministar gospodarstva i inovacija, bit će nadležan za „Okoliš i oceane”.
 
Nicolas Schmit (Luksemburg) s iskustvom prikupljenim u Europskom parlamentu i pri obavljanjem dužnosti nacionalnog ministra za zapošljavanje i rad, bit će nadležan za portfelj „Radna mjesta”.
 
Helena Dalli (Malta) svoj je politički život posvetila ravnopravnosti i obnašala je dužnost ministrice socijalnog dijaloga, pitanja potrošača i građanskih sloboda te ministrice europskih poslova i ravnopravnosti. Bit će na čelu portfelja „Ravnopravnost”.
 
Janusz Wojciechowski (Poljska) je dugogodišnji član Europskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu te je trenutačno član Europskog revizorskog suda. Bit će zadužen za portfelj „Poljoprivreda”.
 
Elisa Ferreira (Portugal) trenutačno je zamjenica guvernera banke Banco de Portugal. Dugi niz godina bila je članica Europskog parlamenta i k tome bila je portugalska ministrica planiranja i ministrica okoliša. Vodit će portfelj „Kohezija i reforme”.
 
Rovana Plumb (Rumunjska) je članica Europskog parlamenta (potpredsjednica Kluba zastupnika socijalista i demokrata) i bivša nacionalna ministrica za okoliš i klimatske promjene, ministrica rada, ministrica europskih fondova, ministrica obrazovanja i ministrica prometa. Bit će zadužena za portfelj „Promet”.
 
Janez Lenarčič (Slovenija) je slovenski diplomat. Bio je državni tajnik za europske poslove te je nekoliko godina blisko surađivao s Ujedinjenim narodima, Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju i Europskom unijom. Bit će zadužen za portfelj „Upravljanje kriznim situacijama”.
 
Ylva Johansson (Švedska) je nacionalna ministrica za zapošljavanje, no i bivša ministrica za školstvo i ministrica zdravstvene skrbi i skrbi za starije osobe te članica švedskog parlamenta. K tome je visokokvalificirani stručnjak u području zapošljavanja, integracije, zdravlja i dobrobiti. Vodit će portfelj „Unutarnji poslovi”.
 
Sljedeći koraci
 
Sada Europski parlament treba dati suglasnost na cijeli sastav Kolegija povjerenika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Europske komisije.
Prije toga će se održati saslušanja kandidata za povjerenike u odgovarajućim parlamentarnim odborima u skladu s Poslovnikom Parlamenta.

Nakon što Europski parlament da svoju suglasnost Europsko vijeće službeno imenuje Europsku komisiju u skladu s člankom 17. stavkom 7. UEU-a.

https://ec.europa.eu/croatia/news/the_von_der_Leyen_Commission_for_a_union_that_strives_for_more_hr

Poslijednja izmjena dana 12-09-2019

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam