• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Subota, 15 Ožujak 2014

Politika plus: Kako je europska rezolucija o pravima žena postala sredstvo hrvatskih političkih obračuna

Radi se o kukavičjem jajetu koje je podvaljeno konzervativcima.

Autor: Ante Gugo

Ines Christina Zuber, zastupnica Europskog parlamenta, inače članica komunističke stranke iz Portugala, bila je izvjestiteljica rezolucije koja je trebala govoriti o pravima žena u Europskog uniji. Neki kažu da je ona većim dijelom i autorica spornog dokumenta. Kažem da je rezolucija trebala govoriti o pravima žena, jer u njezinom sadržaju ima svega ostaloga više nego teksta o ravnopravnosti žena i muškaraca, iako dio naših medija inzistira baš na tome. U nekim svojim dijelovima rezolucija je udarila na same pravne temelje Unije, a u ostatku predložena je politika koja se protivi stavu konzervativaca po pitanju izlaska Europe iz gospodarske krize. Nažalost, domaći mediji, među kojima prednjači Hrvatska televizija, a pridružio joj se i T-Portal nisu uopće predočili činjenice, nego su neizglasavanje rezolucije predstavili kao protivljenje konzervativaca tome da žene budu ravnopravne u društvu, naglašavajući kako su među tim konzervativcima i zastupnici HDZ-a.

Sad već mogu otvoreno reći da se radilo o kukavičjem jaju koje je bilo podvaljeno konzervativcima. Ipak, začuđuje brzina kojoj je to kukavičje jaje prihvaćeno u dijelu hrvatskih medija. S kojom lakoćom je problem  podrivanja temelja zakonodavstva unije predstavljen kao nerazumijevanje konzervativaca, odnosno zastupnika HDZ-a za prava žena! Pa dvoje novinara HTV-a skoro je plakalo pričajući koliko je to strašno!

Sve ovo događa se na samom početku predizborne kampanje za Europski parlament, pa se i ovakva bezočna manipulacija dijela medija ne može protumačiti nikako drukčije nego kao njihovo uključivanje u propagandu jedne političke opcije. Hrvatsko novinarsko društvo, već odavno i samo ideološki opredjeljeno, i ovom prilikom ostalo je nijemo.

Kad sam nedavno boravio u Strasbourgu u Europskom parlamentu, razgovarao sam s nekim zastupnicima o tome kako bi EU mogla reagirati na hrvatski referendum o braku te na sporove oko zdravstvenog odgoja u školama. Razgovarali smo i o problemu sve većeg broja mladih nezaposlenih ljudi. Zofija Mazej Kukovič, bivša slovenska ministrica zdravstva, rekla mi je tada da je pitanje obrazovanja, pa i zdravstvenog odgoja, nešto što je u isključivo u nadležnosti nacionalnog zakonodavstva i da se EU ne petlja u takva pitanja. Roberta Metsola, zastupnica s Malte, članica odbora za ljudska prava i slobode, rekla mi je da Unija svojim zakonima regulira područje gospodarstva, prometa, veza i slično, ali sve što se tiče obrazovanja, kulture, zaštite tradicije, ljudskih prava i slično reguliraju zemlje članice svojim zakonima. Unija određuje okvire ljudskih prava, ali ne ulazi u detalje, jer su oni najčešće vezani uz kulturno i tradicijsko naslijeđe, koje se u EU jako poštuje. Slično mi je rekao i Marian-Jean Marinescu, zastupnik iz Ruminjske. Zašto je ovo važno?

U rezoluciji koju su krojili portuglaski komunisti >>, inače članovi parlamentarne grupacije lijevih i zelenih, što će se malo kasnije pokazati vrlo važnim, puno se govori baš o tome kako bi zemlje članice trebale utjecati na sustav obrazovanja, na neka pitanja sloboda koja korijene imaju u tradiciji i na, što je najzanimljivije, slobodu medija, kojima bi trebalo davati upute što i kako će pisati.

Dakle, u rezoluciji za koju su u orkestriranoj kampanji na HTV-u rekli da je dokument kojim se traže jednake zarade za žene i muškarce, a konzervativci nisu htjeli glasovati „za“, u poglavlju 42., između ostalog, piše: „...preporuča državama članicama da štite prava žena na slobodne, visokokvalitetne javne ginekološke i akušerske zdravstvene usluge te na spolno i reproduktivno zdravlje u cjelini, uključujući i pravo na dobrovoljni prekid trudnoće; naglašava da države članice trebaju osigurati da sve žene dijele ista prava kada je riječ o kontracepciji, materinstvu ili spolnosti...“

Poznato je da su baš „zeleni“ u Europi liberalni i da se zalažu za mnoga rješenja koja su moderna, pa ponekad čak i ispred vremena. Ovog puta i oni su rekli ne! Očito je manipulacija bila prevelika čak i za njih.

Ovakav tekst gurnut je pred zastupnike Europskog parlamenta u vrijeme kad će Irci referendumom odlučivati o apsolutnoj zabrani pobačaja, dok neke druge zemlje po tom pitanju idu prema tolikoj liberalizaciji da više niti ne vode baš striktno računa o granici od 12 tjedana, do kad se smatra medicinski bezopasno obaviti takav zahvat. Inače, ovo je jedno od onih pitanja o kojima zemlje članice odlučuju samostalno. To nije pitanje europskog zakonodavstva, baš kao ni poglavlje 58., u kojem piše: „preporučuje da države članice razrade obrazovne programe u srednjim školama, za tinejdžere u dobi od 12 godina i više kako bi se borile protiv spolnih stereotipa; ovo bi se obrazovanje trebalo temeljiti na dobroj praksi, trebalo bi obrazovati učenike i učenice o spolovima, u pokušaju da uništi stereotipe koji se odnose na društvene uloge te prikaz i značaj suštine žene ili muškarca;...“

Kad se pročita predloženi tekst rezolucije, postaje jasnije zašto su naši vladajući političari prijetili da ćemo imati velikih problema s EU zbog neprihvaćanja zdravstvenog odgoja kojeg je htio nametnuti ministar Željko Jovanović. Naime, tekst ove rezolucije priprema se još od 2012. godine.
Klub Europske pučke stranke, koji je i najbrojniji u Europskom parlamentu, odbio je ovakav tekst rezolucije. Oni su to obrazložili činjenicom da se radi o jednom od najvažnijih pitanja s područja ljudskih prava te su izrazili žaljenje što je izostao dogovor oko toga. Naime, pučani su predložili drugu rezoluciju, koja je također odbačena, i napravljen je ovaj sporni tekst u kojem se, osim spomenutih spornih stvari, posebno fokusiraju i rješenja za izlazak gospodarstva Unije iz krize. Poznato je da EU u ovom trenutku inzistira na rješenjima koja podržavaju baš konzervativci. Pitanja gospodarstva i financija spadaju u nadležnost Unijinog zakonodavstva. Ta rješenja predviđaju značajne mjere štednje. Ova rezolucija, koja se trebala baviti pravima žena, bavi se rješenjima koja za izlazak iz krize trenutno brane konzervativci, odnosno cijela Unija, budući da su konzervativci većina.

A kad već govorim o većini i manjini, nije zgorega spomenuti i kako je prošlo glasovanje o rezoluciji. Protiv izvješća glasovalo je 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 bilo je za, većinom ljevičari i liberali, a 87 bilo je suzdržano, među kojima veći broj “zelenih”. Kako sam već skrenuo pozornost na rezultate glasovanja, zanimljivo je vidjeti da su veći broj „zelenih“, dakle zastupnika koji ne pripadaju istom klubu kao i autori rezolucije, portugalski komunisti, nego posebnom klubu zelenih. Čak ni oni nisu podržali ovakvu rezoluciju. Da su podržali, rezolucija je mogla glatko proći. Poznato je da su baš „zeleni“ u Europi liberalni i da se zalažu za mnoga rješenja koja su moderna, pa ponekad čak i ispred vremena. Ovog puta i oni su rekli ne! Očito je manipulacija bila prevelika čak i za njih.

Sad već mogu otvoreno reći da se radilo o kukavičjem jaju koje je bilo podvaljeno konzervativcima.

Ipak, začuđuje brzina kojoj je to kukavičje jaje prihvaćeno u dijelu hrvatskih medija. S kojom lakoćom je problem  podrivanja temelja zakonodavstva unije predstavljen kao nerazumijevanje konzervativaca, odnosno zastupnika HDZ-a za prava žena! Pa dvoje novinara HTV-a skoro je plakalo pričajući koliko je to strašno! A što su u Europskom parlamentu pričali ti zastupnici HDZ-a, koji su predstavljeni kao potpuno neosjetljivi za prava žena? Dubravka Šuica >> između ostalog je rekla: „...U parlamentima diljem svijeta nejednaka je zastupljenost žena i muškaraca budući da je samo 21,4 posto žena u parlamentima,  a slična situacija je i u ostalim segmentima života. Od ukupnog broja stanovnika čak 51% otpada na žene dok su one i dalje podcijenjene i nisu jednako tretirane. (…) Prvo, žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene. Drugo, jasno je kako je nejednaka zastupljenost žena na vodećim pozicijama u odnosu na muškarce što također mora biti korigirano i treće, skrećem pozornost na značajni problem nasilja nad ženama. Želim da tema nejednakosti žena i muškaraca postane prošlost”. Žene moraju biti jednako plaćene, kaže Šuica, pripadnica optuženih konzervativaca u Europskom parlamentu.

No, dobro, nije ona tamo jedina. Govorila je i njezina kolegica Zdravka Bušić >>, koje je naglasila: “Temu kojom se ovo izvješće bavi smatram jako važnom. Istina je da su žene na određenim pozicijama još uvijek manje plaćene od muškaraca na istim pozicijama. Žene također teže dolaze do upravljačkih pozicija i postotak žena je daleko manji na političkim funkcijama. Žene su i ugroženija skupina, na zadnjoj plenarnoj sjednici raspravljali smo o nasilju nad ženama. Brojke koje izvjestiteljica navodi jesu zabrinjavajuće i trebamo reagirati na njih, ali način kojeg izvješće predlaže je pristran i ideološki obojen!“

Zdravka Bušić naglasila je da misli na poglavlja 42. i 58., ali i na 57.poglavlje ove rezolucije, koje sam spomenuo u kontekstu pokušaja da se medijima sugerira što i kako trebaju pisati. U tom 57. poglavlju piše: „naglašava da je radi otklanjanja spolnih stereotipa i promicanja modela ravnopravnog ponašanja u društvenom i ekonomskom životu, od izuzetne važnosti usađivanje tih vrijednosti od rane mladosti, u školama, te provedba kampanje za podizanje svijesti u školama, na radnim mjestima, kao i u medijima, naglašavajući mušku ulogu u promicanju jednakosti, jednakih podjela obiteljskih obveza i stvaranja ravnoteže između poslovnog i privatnog života; poziva Komisiju i države članice da se čvršće obvežu na okončanje stereotipa o nejednakosti spolova koji se prenose u medijima...“  

Ako sam ja dobro razumio ovaj dio, zemlje članice pozvane su da čvršće pritegnu svoje medije. Konzervativci su to odbacili. Dio hrvatskih medija proziva i optužuje konzervativce zbog toga. U toj propagandističkoj raboti prednjače novinari koji su zbog puno bezazlenijih stvari hodali po hodnicima HTV-a s flasterom preko usta u znak prosvjeda. Pametnom dosta!

Izvor: http://www.politikaplus.com/novost/99310/Kako-je-europska-rezolucija-o-pravima-zena-postala-sredstvo-hrvatskih-politickih-obracuna

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam