• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 22 Veljača 2018

24sta.hr: 'Ja sam još brucoš. Ne klonite duhom, gledajte u budućnost'

Iako je prvotno zamišljeno da splitski gradonačelnik bude sudomaćin konferencije, zbog onkološke dijagnoze koju je javnosti obznanio prije mjesec dana, odlučio je govoriti o svojem iskustvu

Hrvatska za liječenje po bolesniku izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa, poručeno je u četvrtak s konferencije"Fight&Win Kako se oduprijeti raku?" koju je organizirala voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

 

Konferenciju je trebao voditi i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je mjesec dana ranije saznao da ima tumor. Javnosti je ubrzo poručio da kreće njegova borba, ali da vjeruje da će i pobijediti. Redovno i dalje radi te na svojim društvenim mrežama izvještava o svojim aktivnostima kao gradonačelnika. 

Opara je stoga, umjesto da je bio domaćin, na konferenciji govorio i o vlastitim iskustvima u liječenju, kao i o analizi hrvatske strategije borbe protiv raka. 

- Ovdje sam se našao u drugačijoj ulozi nego sam trebao biti kada smo započeli s organizacijom ove konferencije. Danas sam tu u svojstvu osobe koja se upravo bori s ovom teškom bolešću - objavio je Opara na Facebooku o dojmovima s konferencije.

Na samoj konferenciji izjavio je da je "u ovoj borbi još uvijek brucoš, ali da je došao govoriti i kao gradonačelnik". 

-Svaki bolesnik bi trebao ovoj bolesti pristupiti na način da se ništa nije promijenilo. Da se treba boriti svakog dana, raditi svoj posao, biti snažan, biti ustrajan - kazao je pred okupljenima splitski gradonačelnik te dodao da bolesnike treba ohrabrivati, piše Jutarnji list

- Tko smo mi da takvim osobama uskraćujemo mogućnost da rade, sudjeluju u društvu u kojem jesu. Bogu hvala na doktorima i medicini, to je moguće. Hoću li ja biti takav primjer, ja se nadam da hoću - kazao je. 

- Ljudi koji se bore s rakom trebaju biti integrirani u društvo, trebaju imati priliku raditi onoliko koliko im zdravstveno stanje dopušta i imati pristup najboljim zdravstvenim tretmanima. Što se tiče mog zdravstvenog stanja, koristit ću se rječnikom veslača. Potegao sam prvih 10 važnih zaveslaja, a čeka me duga regata. U nastavku treba rasporediti snage, a kako, to ću upravo sada čuti od naših liječnika i svih onih koji se s rakom bore i koji su se borili, a ovdje su danas s nama - poručio je Opara nešto kasnije na Facebooku.

- Borite se! Ima razloga za to. Ne klonite duhom, radite svaki dan, slušajte liječnike i gledajte u budućnost. To je recept za ozdravljenje i bolji život - napisao je u poruci nakon konferencije.

 

"Trebamo se zajednički boriti" 

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik Županijske lige protiv raka dr. Eduard Vrdoljak, uvjeren je kako se ta bolest može pobijediti te je naglasio kako ju je najvažnije prihvatiti, demistificirati i uključiti sve segmente društva.

Poručio je i da su svi građani Hrvatske suodgovorni te da se kroz prevenciju, ranu detekciju, znanje, ljubav, novac, nove lijekove i linearne akceleratore zajednički treba boriti.

Prepričao je kako mu je jedan bolesnik rekao da je, kada je obolio prije deset godina, imao dojam da su svi pobjegli od njega, da je okužen i gotov ne samo zbog toga što je bio bolestan ili što je osjećao smrt, nego su drugi mislili da je gotov, pa su ga jedni prestali posjećivati jer je otpisan, dok mu drugi nisu znali što reći.

"Imam dojam kad bi mi kao društvo rekli da je rak još jedna od bolesti da bi to bila polovica puta, a druga polovica bi bila kada bi zajednički prihvatili istinu da je primjerice s pušenjem vezana trećina svih tumora, da je s nedostatkom fizičke aktivnosti vezana jedna dvadesetina tumora, a s virusima i bakterijama koje možemo spriječiti i zaliječiti vezana je jedna četvrtina tumora. Bolje rečeno da bi se 75 posto tumora našim kvalitetnim pristupom prema toj bolesti moglo spriječiti.", kazao je dr. Vrdoljak.

Dodao je da bi ostalo mogli rano dijagnosticirati i  kvalitetno liječiti, te bi za sada mogli uložiti u radioterapiju te kupiti dvostruko više linearnih akceleratora.

Prema posljednjim podacima u The oncologistu, kaže, Hrvatska izdvaja trostruko manje za liječenje po bolesniku nego zapadna Europa. 

 

"Rak je politička stvar" 

Bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), i sam nekadašnji onkološki bolesnik, poručio je da pobjede nema bez borbe zbog čega se priključio inicijativi Dubravke Šuice i njene borbe protiv raka. Misli kako trebamo raditi zajedno "jer je rak brži od medicine i još uvijek raste broj bolesnika".

Zato se treba organizirati i sve više raditi sa zdravima da ne postanu bolesni, drži Peterle.

Kazao je da u EU parlamentu predstavnici svih zemalja rade kao grupa koja se bori protiv raka, te smatraju kako rak nije pitanje ili problem pojedinaca i doktora već je to bolest društva.

"Rak je politička stvar, to je socijalno pitanje i ministri za zdravlje sami neće biti uspješni jer moramo angažirati čitave Vlade i parlamente. Moramo raditi globalno da bi bili bolji i uspješniji", izjavio je Peterle.

Zahvaljujući osjećaju da treba biti društveno osjetljiva, ali i da u Hrvatskoj rak postaje pošast europarlamentarka Dubravka Šuica odlučila se organizirati konferenciju prvo u Dubrovniku, a sada i u Splitu nakon čega će sve to ponoviti u Osijeku, Varaždinu, Zadru i Rijeci, a sve će završiti velikom konferencijom u Zagrebu kojoj će prisustvovati i premijer Andrej Plenković, najavila je.

"Na taj način ćemo i Vladu pokušati animirati da razumije o čemu se tu radi i da pomogne onima koji se danas bore protiv te bolesti. S obzirom da smo u neslavnom vrhu po broju oboljelih u Europi od Vlade, Ministarstva zdravstva i EU tražit ćemo određena sredstva", poručila je Šuica.

Iako je bio najavljen ministar zdravstva Milan Kujundžić nije se večeras pojavio na konferenciji u Splitu. Na konferenciji je govorio i stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka dr. Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ivan Ćelić, ravnatelj KBC Split dr. Ivo Jurić, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, te bivši pacijenti oboljeli od raka.

 

https://www.24sata.hr/news/opara-o-borbi-s-rakom-ja-sam-i-dalje-brucos-nemojte-odustati-561949

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam