• dubravka-suica-slide18.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
 • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 23 Veljača 2018

index.hr: Hrvatska za liječenje raka izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa

HRVATSKA za liječenje po bolesniku izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa, poručeno je s konferencije"Fight&Win Kako se oduprijeti raku?" koju je organizirala voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik Županijske lige protiv raka dr. Eduard Vrdoljak, uvjeren je kako se ta bolest može pobijediti te je naglasio kako ju je najvažnije prihvatiti, demistificirati i uključiti sve segmente društva.

 

Trostruko manje za liječenje raka

 

Poručio je i da su svi građani Hrvatske suodgovorni te da se kroz prevenciju, ranu detekciju, znanje, ljubav, novac, nove lijekove i linearne akceleratore zajednički treba boriti.

Prepričao je kako mu je jedan bolesnik rekao da je, kada je obolio prije deset godina, imao dojam da su svi pobjegli od njega, da je okužen i gotov ne samo zbog toga što je bio bolestan ili što je osjećao smrt, nego su drugi mislili da je gotov, pa su ga jedni prestali posjećivati jer je otpisan, dok mu drugi nisu znali što reći.

"Imam dojam kad bi mi kao društvo rekli da je rak još jedna od bolesti da bi to bila polovica puta, a druga polovica bi bila kada bi zajednički prihvatili istinu da je primjerice s pušenjem vezana trećina svih tumora, da je s nedostatkom fizičke aktivnosti vezana jedna dvadesetina tumora, a s virusima i bakterijama koje možemo spriječiti i zaliječiti vezana je jedna četvrtina tumora. Bolje rečeno da bi se 75 posto tumora našim kvalitetnim pristupom prema toj bolesti moglo spriječiti.", kazao je dr. Vrdoljak.

Dodao je da bi ostalo mogli rano dijagnosticirati i  kvalitetno liječiti te bi za sada mogli uložiti u radioterapiju te kupiti dvostruko više linearnih akceleratora.

Prema posljednjim podacima u The oncologistu, kaže, Hrvatska izdvaja trostruko manje za liječenje po bolesniku nego zapadna Europa. 

"Brucoš"

Na konferenciji je bio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kojemu je prije mjesec dana otkriven tumor. On je izjavio da je "brucoš u tom iskustvu", s obzirom na to da je tek ušao u borbu. Na konferenciju je došao čuti kako pobijediti rak s obzirom na to da je na početku svoje borbe krenuo s deset jakih veslačkih zaveslaja kao što je krenuo u mandat.

 


"Nakon toga treba raspodijeliti snage i izveslati 2000 metara i pripremiti se za jednu dugu borbu koja će puno trajati. Iskustva oboljelih treba podijeliti ljudima jer godišnje u našoj zemlji od raka oboli 26 tisuća osoba. Ova konferencija je upravo jedan od alata kako ljudima približiti modele borbe da bi pobijedili. Današnja medicina je došla do takve razine da rak polako postaje kronična bolest. Mi moramo povesti računa o tome da ljudi koji nose tumor i bore se s njime moraju biti punopravni članovi poslovne zajednice i javnosti. Oni ne smiju biti stigmatizirani jer su dio društva", zaključio je Krstulović Opara.

Nema pobjede bez borbe

Bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), i sam nekadašnji onkološki bolesnik, poručio je da pobjede nema bez borbe zbog čega se priključio inicijativi Dubravke Šuice i njene borbe protiv raka. Misli kako trebamo raditi zajedno "jer je rak brži od medicine i još uvijek raste broj bolesnika".

Zato se treba organizirati i sve više raditi sa zdravima da ne postanu bolesni, drži Peterle.

Kazao je da u EU parlamentu predstavnici svih zemalja rade kao grupa koja se bori protiv raka, te smatraju kako rak nije pitanje ili problem pojedinaca i doktora već je to bolest društva.

"Rak je politička stvar, to je socijalno pitanje i ministri za zdravlje sami neće biti uspješni jer moramo angažirati čitave Vlade i parlamente. Moramo raditi globalno da bi bili bolji i uspješniji", izjavio je Peterle.

Konferencije po Hrvatskoj

Zahvaljujući osjećaju da treba biti društveno osjetljiva, ali i da u Hrvatskoj rak postaje pošast europarlamentarka Dubravka Šuica odlučila se organizirati konferenciju prvo u Dubrovniku, a sada i u Splitu nakon čega će sve to ponoviti u Osijeku, Varaždinu, Zadru i Rijeci, a sve će završiti velikom konferencijom u Zagrebu kojoj će prisustvovati i premijer Andrej Plenković, najavila je.

"Na taj način ćemo i vladu pokušati animirati da razumije o čemu se tu radi i da pomogne onima koji se danas bore protiv te bolesti. S obzirom na to da smo u neslavnom vrhu po broju oboljelih u Europi od vlade, Ministarstva zdravstva i EU-a tražit ćemo određena sredstva", poručila je Šuica.

Iako je bio najavljen ministar zdravstva Milan Kujundžić nije se večeras pojavio na konferenciji u Splitu. Na konferenciji je govorio i stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka dr. Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ivan Ćelić, ravnatelj KBC Split dr. Ivo Jurić, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela te bivši pacijenti oboljeli od raka.

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-za-lijecenje-raka-izdvaja-tri-puta-manje-nego-zapadna-europa/1027901.aspx

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam