• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Srijeda, 25 Travanj 2018

direktno.hr: Povjerenik Europske komisije najavio novu metodologiju usporedbe kvalitete proizvoda na europskim tržištima


"Kvaliteta hrane koju jedemo je vruća tema u mnogim državama članicama. Neki Europljani  osjećaju da im se nude lošiji proizvodi, da se prema njima drugačije odnosi. Naš je posao da osiguramo dokaze i odgovore te zajamčimo da se prema svim građanima uistinu jednako odnosi", rekao je Navracsis na konferenciji o dvostrukoj kvaliteti proizvoda pod nazivom "Dual Quality Products in Single Market: What's Next?", koja se u organizaciji Europske pučke stranke održala u Europskom parlamentu.

Navracsis, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, je na konferenciji najavio objavu nove usklađene metodologije za usporedbe kvalitete prehrambenih proizvoda na europskim tržištima i rekao je da će se novi protokol Istraživačkog centra u nadležnosti Europske komisije (JRC) moći koristiti "za objektivno utvrđivanje  razlika proizvoda na unutarnjem tržištu" te da će ta metodologija služiti i kao obrazac nacionalnim vlastima, izvijestila je Komisija.

Nova metodologija ispitivanja kvalitete hrane osigurat će napredak prema uspostavi potpuno transparentnog tržišta na kojem će svi europski potrošači biti jednaki, zaključio je. 

 

Posljednjih godina su studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica. No, napominje Komisija, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka , ispitivanja i tumačenja podataka nisu usporedivi.

Metodologija JRC-a bit će temelj sveeuropske kampanje testiranja čiji bi rezultati, kako najavljuje Europska komisija, trebali biti objavljeni u prosincu 2018. godine.

U raspravi koja je uslijedila nakon govora povjerenika Navracsisa hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je s Hrvatskom agencijom za hranu pokrenula istraživanja kvalitete proizvoda istih robnih marki na hrvatskom tržištu u odnosu na druga tržišta Unije, odlučno je odbacila tvrdnje Lubomira Tuchschera, čelnika slovačke udruge za brendirane proizvode, da je problem različite kvalitete "fake news“.

"Ako je HIPP nakon moje studije povukao proizvod lošije kvalitete s hrvatskog tržišta, ako je Bahlsen u kekse s maslacem za istočno tržište nakon prozivki počeo stavljati maslac, ako je Pepsi Co. odlučio plasirati kvalitetniji zapadni proizvod na cijelo tržište, tko ste vi da tvrdite da je ovaj problem 'fake news?'“, kazala je Borzan i ostala bez odgovora, navodi ured zastupnice u priopćenju.

"Nitko me neće uvjeriti da smo mi ludi i da sami, prema 'istraživanjima tržišta', biramo skuplje proizvode niže kvalitete! Vrijeme je da se da se ovaj problem zaustavi i EPP stavi građane ispred interesa industrije“, rekla je Borzan i pozvala kolege, među ostalima i iz Hrvatske, da pučane uvjere da podrže pozitivne i prijeko potrebne promjene za potrošače, stoji u priopćenju ureda zastupnice Borzan (SDP/S&D).

"Moje kolege i ja smo napravili niz istraživanja na ovu temu, izborili smo se za 800 tisuća eura vrijedna europska testiranja, pišemo prvo izvješće o različitoj kvaliteti u Europskom parlamentu, i to sve prolazi dok većina EPP šuti. Prema amandmanima EPP na moje izvješće vidim da nemaju jedinstvenu poziciju i pozivam kolege koji razumiju ovaj problem da razgovaraju s njima“, rekla je Borzan, članica parlamentarnog kluba zastupnika Progresivnog savez socijalista i demokrata.

Europarlamentaraka Dubravka Šuica, članica Europske pučke stranke, u izjavi za Hinu je istaknula kako se zalaže za izjednačavanje kvalitete proizvoda na tržištima EU-a. "Današnja konferencija je organizirana od strane EPP-a i mojih kolega koji zastupaju jednaki stav", rekla je Šuica. "Žao mi je što zastupnica Borzan politizira ovo pitanje kad zna da od samog početka ja, kao voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu zastupam poziciju izjednačavanja kvalitete i sastava proizvoda".

"Shvaćam da je naš hrvatski interes ali i ostalih zemalja s tzv. istočnog tržišta, ukinuti dvojnost proizvoda, a najvažnije što nam je i danas povjerenik Navracsics (EPP) u ime Europske komisije jasno potvrdio da Komisija stoji čvrsto na stajalištu koje je predsjednik Komisije Juncker najavio u svom govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu prošle godine, a kasnije Komisija potvrdila paketom dokumenata te je u travnju izašao i New Deal. Ovo je jedinstvena prilika da pitanje jedinstvenog europskog tržišta riješimo i nema potrebe za skupljanjem političkih poena, a potrebno je da i hrvatski građani osjete dobrobit našeg rada unutar EU institucija, a posebno nas zastupnika u Europskom parlamentu. Javnosti bi bilo zanimljivo koji je stav novog predsjednika grupe Socijalista u Europskom parlamentu Nijemca Uda Bullmanna o ovoj temi", rekla je Šuica, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije.

Šuica je u raspravi, stoji u priopćenju ureda zastupnice, istaknula kako je konferencija "potvrda našeg dugogodišnjeg rada i nastojanja da građani južne i istočne Europe imaju ravnopravan status i potrošačka prava kao i građani iz zapadnih članica EU, te da se dokine svaka diskriminacija unutar Unije".

"Ovaj tjedan sam uložila amandmane na izvješće o dvojnoj kvaliteti proizvoda na jedinstvenom tržištu u kojima sam naglasila važnost edukacije potrošača, javnog informiranja te zatražila nadoknadu štete potrošačima u slučaju kršenja njihovih prava“, rekla je Šuica.

U priopćenju ureda zastupnice podsjeća se da je Šuica je s češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom u svibnju prošle godine organizirala kušanje prehrambenih proizvoda kako bi upozorila na razliku u kvaliteti istih proizvoda na zapadu i istoku Unije te, u suradnji s 43 zastupnika iz različitih političkih grupacija, postavila pitanje Europskoj komisiji vezano za spomenute razlike.

Europska komisija je 11. travnja predložila novi sporazum (New Deal) za potrošače u EU-u kojime bi se osigurali jednaki standardi za sve europske potrošače i objavila skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete.

Zakon EU-a o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da vjeruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se, primjerice, nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako su bitno različiti po sastavu i karakteristikama.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u rujnu prošle godine je u Europskom parlamentu rekao da "neće prihvatiti da se u nekim dijelovima Europe ljudima prodaje hrana slabije kvalitete nego u drugima, iako je po ambalaži i nazivu identična" proizvodima na drugim tržištima Unije.

https://direktno.hr/eu-i-svijet/eu/povjerenik-europske-komisije-najavio-novu-metodologiju-usporedbe-kvalitete-proizvoda-na-europskim-trzistima-120605/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam